Foto: lepaisrecna

Leti se može uživati u obilju prirode, a pristup nekoliko sezonskog voća i povrća, uključujući dinje i bobičasto voće, je veoma lak. Dakle, svaki put kada poželite nešto hladno, idite na čašu soka umesto sladoleda, nećete samo napraviti zdraviji izbor već ćete i smanjiti mnogo praznih kalorija iz dnevne kvote. Evo nekih namirnica koje su apsolutno osvežavajuće za konzumiranje tokom letnjih vrućina, a imaju i dodatnu korist od toga da su zdrave za vaše telo.

Foto: GettyImages/Torani

Lubenice

Ako ostanete hidrirani, vaše pamćenje je oštro i vaše raspoloženje stabilno. Takođe pomaže da se vaše telo ohladi (znojenjem) tokom vrućih letnjih meseci. Pored toga što isporučuje likopen koji štiti kožu, lubenica sadrži 92 posto vode. Istraživanja pokazuju da konzumiranje hrane pune vode pomaže da ostanete zadovoljni uz manje kalorija.

Kukuruz

Ništa ne govori više da je stiglo leto od svežeg kukuruza. Da li ste znali da dva antioksidansa – lutein i zeaksantin – u kukuruzu mogu delovati kao prirodne naočare za sunce, pomažući u formiranju makularnog pigmenta koji filtrira neke od štetnih sunčevih zraka? Istina je. Isti antioksidansi takođe mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja makularne degeneracije povezane sa starenjem – vodećeg uzroka slepila kod ljudi starijih od 60 godina.

Paradajz

Nema sumnje da bi krema za sunčanje trebalo da bude vaša prva linija odbrane od žarkog letnjeg sunca. Ali, paradajz može da vam pružiti malo dodatne zaštite: konzumiranje više likopena – karotenoida koji paradajz čini crvenim – može zaštititi vašu kožu od opekotina od sunca. U jednoj studiji, učesnici koji su bili izloženi UV zračenju imali su skoro 50 posto manje crvenila na koži nakon što su pojeli 2 1/2 kašike paradajz paste (ili pili oko 1 2/3 šolje soka od šargarepe dnevno), pored svoje redovne ishrane, tokom 10 do 12 nedelja. Suplementi, međutim, nisu bili toliko efikasni: u istoj studiji, oni koji su primali suplement likopena ili sintetički likopen nisu bili značajno zaštićeni od opekotina od sunca.

Maline 

Maline su odličan izvor vlakana – neke od njih su rastvorljive u obliku pektina, koji pomaže u snižavanju holesterola. Jedna šoljica malina ima 8 grama vlakana – a studije sugerišu da jedenje više vlakana može pomoći u sprečavanju dobijanja na težini ili čak podsticati gubitak težine. Tokom dvogodišnje studije, istraživači su otkrili da kada su učesnici studije povećali količinu vlakana za 8 grama na svakih 1.000 kalorija, izgubili su oko 4 1/2 funte. Probajte sami. Ako unosite 2.000 kalorija dnevno, pokušajte da povećate količinu vlakana za 16 grama.

Foto: Medical News Today

Ledeni čaj

Naravnočaša ledenog čaja tokom vrelog dana je osvežavajuća, ali da li ste znali da bi to takođe moglo biti dobro vašem telu? Istraživanja pokazuju da ako redovno pijete čaj, možete smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti i dijabetesa, plus imati zdravije zube i desni i jače kosti. Kako? Čaj je bogat klasom antioksidanata koji se nazivaju flavonoidi. Bez obzira na sortu – crni, zeleni, beli ili biljni – maksimizirajte snagu flavonoida čaja pijući ga sveže skuvanog. Ako želite da držite seriju hladnog čaja u svom frižideru, „dodajte malo limunovog soka“, preporučuje dr Džefri Blumberg, direktor Laboratorije za istraživanje antioksidanata u Centru za istraživanje ljudske ishrane USDA o starenju na Univerzitetu Tafts u Boston. Limunska kiselina i vitamin C u tom stisku limuna ili limete ili narandže pomažu u očuvanju flavonoida.

Trešnje

Ovog leta uživajte u slatkim i kiselim varijantama. Ako pijete kiseli soka od višnje, on vam može vam pomoći da bolje spavate i smanjite bol nakon treninga. Antocijanini u kiselim trešnjama aktiviraju molekul koji pomaže da se ubrza sagorevanje masti i smanji skladištenje masti. Slatke trešnje su pune kalijuma, prirodnog reduktora krvnog pritiska. Bogate su i beta karotenom, vitaminom C, antocijaninima i kvercetinom, koji mogu sinergistički raditi u borbi protiv raka.

Borovnice

Sveže borovnice su posebna poslastica! Ispostavilo se da antioksidansi u njima mogu pomoći u otklanjanju umora mišića uklanjanjem dodatnih slobodnih radikala koje mišići proizvode tokom vežbanja, prema nedavnom istraživanju sa Novog Zelanda.

Foto: bioteo.com

Ledena kafa

Ledenom kafom možete da započnete svoja letnja jutra. Još bolje: ispijanje jedne šoljice kafe dnevno može smanjiti rizik od razvoja raka kože. U jednoj studiji na više od 93.000 žena, objavljenoj u European Journal of Cancer Prevention, one koje su pile jednu šoljicu kafe sa kofeinom dnevno smanjile su rizik od razvoja nemelanomskog raka kože za oko 10 procenata. I što su više pili do oko 6 šoljica dnevno – manji je njihov rizik.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments