Foto: Ustupljene fotografije

Šesta po redu manifestacija „Dani američke kulture” počeće sutra, 21. maja, tradicionalnim oslikavanjem murala. Na Bulevaru Oslobođenja 96/98, na fasadi zgrade  „Elektrovojvodine”, umetnik Vuk Đurić, uradiće mural našeg čuvenog naučnika Nikole Tesle.

Do 27. maja, Novosađani će imati priliku da se na nekoliko lokacija upoznaju sa američkom kulturom, i uživaju u raznovrsnom programu.

Đaci Srednje škole „Bogdan Šuput”, kroz radionice koje će od ponedeljka do petka voditi Danilo Andrić učiće o stripu na temu „Tesla za početnike”,. Plod njihovog rada biće izrađen strip koji će biti izložen u njihovoj školi.  

Studenti Akademije umetnosti, tokom manifestacije, upoznaće se sa tehnikama izrade murala i oslikaće mural u zatvorenom prostoru Omladinskog centra u kreativnom distriktu „Opens” , a koje će im predočiti poznati američki umetnik Gregori Brns, paraolimpijac specifičan po svojoj energiji, ali i talentu koji poseduje. Studenti Akademije imaće priliku da uče od svestrane ličnosti koju u svetu sa pravom nazivaju „Robin Hud”.

Ljubitelji filma, imaće priliku da pogledaju „Ciklus američke komedije”, ostvarenja velikana američke i svetske kinematografije, gde je glavni akter čuveni Čarli Čaplin. Projekcije, koje su besplatne, biće organizovane svakog dana od 23. do 27. maja u 19 časova, u Velikoj Sali Kulturnog centra Novog Sada.

Foto: Ustupljene fotografije

Manifestacija „Dani američke kulture” koja se organizuje uz podršku Grada Novog Sada i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, ima za cilj da neguje i podseća na prijateljstvo i bliskost između srpskog i američkog naroda. Zahvaljujući manifestaciji, Novi Sad krase murali srpskih velikana koji su životno povezani sa obe zemlje, i na taj način čine most prijateljstva.

U prethodnih šest godina, koliko postoje „Dani američke kulture”, održan je veliki broj radionica, izložbi i raznovrsnih edikativnih programa, a građanima je, kroz različite sadržaje, približena kultura daleke Amerike.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Jana
20/05/2022 15:06

U koliko sati počinje događaj?