Foto: honeyflora.in/AdobeStock
Međunarodni dan žena je međunarodni praznik koji se svake godine obeležava 8. marta, tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog pola.

Prvi Dan žena se slavio 28. februara 1909. godine u Americi temeljem deklaracije koju je donijela Socijalistička partija Amerike, a između ostalih važnih istorijskih događaja, njime se obeležava i požar u fabrici “Triangle Shirtwaist” kada je poginulo preko 140 žena.

Foto: Pexels

Ideja da se obeležava međunarodni dan žena se prvi put pojavila početkom 20. veka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova. Protesti osmog marta su se događali nekoliko godina za redom, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz Njujork tražeči kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Foto: studomat.ba

Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale i ustanovila “Međunarodni dan žena” na predlog slavne nemačke socijalistkinje Klare Cetkin.

Cveće kao simbol Dana žena

Jedan od univerzalnih poklona za Osmi mart jeste cveće, a zanimljivo je to da se prodaja cveća udvostručuje tokom 8. marta, a širom sveta postoje različiti običaji vezani za ovaj praznik.

U Italiji za 8. mart, koji se kod njih naziva “Festa della Donna”, ženama poklanjaju pupoljci mimoze, dok su kod nas uobičajne crvene ruže i crveni karanfili.

U Kini žene dobijaju pola slobodnog dana na Nacionalni dan žena, a u Americi je čitav mesec posvećen je ženama.

Mimoza i akacija

Postoje brojne simbolike kada je reč o poklanjanju cveća. A jedan od simbola 8. marta je, između ostalog, i cvet mimoze.

Bukete mimoze smo preuzeli od Italijana, naime, savet žena Italije je 40-ih godina 20. veka predložio da ovaj cvet bude simbol Međunarodnog dana žena.

Cvet mimoze potiče iz Austrije, ali raste uglavnom i u Francuskoj i Brazilu. Nežni cvet žute boje u sebi nosi mnogo lekovitih svojstava koja deluju opuštajuće na organizam.

Foto: MONDO/GORDANA BOJANIĆ

Zanimljivo je to da se u Crnoj Gori, na primer, obeležava i dan mimoze, a u San Rafaelu se održava parada koja proslavlja kraj zime jer mimoza počinje da cveta sredinom februara.

U Rusiji je običaj da se za ovaj praznik ženama poklanja cvet iz porodice mimoze, koji raste na Kavkazu.

Karanfil kao simbol 8. marta u Srbiji

Kada je reč o prazniku žena kod nas, jedna od prvih asocijacija je cvet crvenog karanfila.

On je godinama predstavljao simbol radničkog pokreta i tradicionalno bio poklon koji su preduzeća davala zaposlenim ženama za Osmi mart.

Međutim, ova cvet nije samo simbol Dana žena već svojom pojavom širom sveta nosi različite poruke, pa tako na primer u Portugaliji je simbol pokreta koji je nazvan revolucija karanfila, zeleni karanfili su simbol Dana Svetog Patrika, nacionalni su cvet Španije i Slovenije, bili su simbol homoseksualaca početkom dvadesetog veka i još mnogo toga.

Foto: ftd.com

Karanfil se smatra i čuvarom ljubavi.

U našem narodu postoji običaj poklanjanja karanfila mladi, a obično joj karanfil poklanja majka ili sestra sa željom da se mladenci nikada ne svađaju.

Ovaj cvet ima predivan miris, koji nije ni nalik drugom cveću. Može da bude deo buketa, ili kao samostalni cvet, ali i u saksiji u kojoj može da se gaji godinama.

zena.blic.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments