Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Danas ulazimo u poslednjih 30 dana pred zvanično otvaranje jednog novog poglavlja u razvoju našeg grada, jednog novog poglavlja u knjizi o Novom Sadu. Ubeđen sam da će promeniti razvoj našeg grada i ostaviti pečat ne samo na Novi Sad, već i na region i celu državu- rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević

Gradonačelnik Novog Sada i Nemanja Milenković, direktor Fondacije “Novi Sad- Evropska prestonica kulture” simbolično su danas promenili brojeve na brojaču ispred Fondacije, koji je postavljen u oktobru i svakodnevno prikazuje koliko je dana ostalo do 13. januara 2022. godine.
Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Nas pre svega očekuje 31. decembar kada ćemo imati pozorišnu predstavu na otvorenom u blizini Varadinskog mosta. Posle toga Tesla light festival u Podgrađu, gde ćemo pokazati spektakularno osvetljenje i narativ koji nas povezuje sa najvećim naučnicima, najvećim umovima čovečanstva u oblasti električne energije- istakao je Vučević.

Festival uličnih svirača biće održan 12. januara, na kojem će u centru grada nastupati poznati novosadski bendovi, dok će 13. januara 2022. godine na dočeku Nove godine po julijanskom kalendaru biti upriličena izložba i zvanična ceremonija u Srpskom narodnom pozorištu. Spektakl se očekuje i kod Banovine, na Bulevaru Mihajla Pupina.

-Tada zvanično postajemo EPK. Dobijamo ključeve i titulu. Sve do kraja decembra 2022. godine čekaju nas osatli događaji. Samo za doček Nove godine 13. na 14. imamo 40 koncerata. Za svakoga će biti nešto- dodao je gradonačelnik.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Tokom čitave sledeće godine sugrađane i posetioce očekuje više od 3000 događaja koje će realizovati više od 4000 umetnika iz zemlje i sveta. Za otvaranje 13. januara najavljeni su dolasci iz preko 60 gradova nekadašnjih prestonica kulture, ali i onih koje će to tek biti.

-Doček je jedinstvena umetnička proslava dve Nove godine u Evropi što je potvrđeno tom značajnom i drugačijom nagradom najbolji evropski trend brend. Najveći uspeh je to što postoji most u kulturi napravljen između umetnika i građana, zato smo i dobili nagradu “Melina Merkuri”. Ni jedna nagrada ne pripada Fondaciji, nego Novosađankama i Novosađanima iz razloga što uključivanje je podrazumevalo sve koji su želeli da uzmu učešće- napomenuo je Milenković.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments