Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U našem (pre)brzom načinu života, koji se aktivno i svakodnevno podržava i podstiče, odmor, predah, pauza koncepti su na koje se gleda sa sumnjom, podozrivošću i ponekad s otvorenim animozitetom. Upoređuju se često sa slabošću i lenošću pa se neretko može čuti da se ljudi izvinjavaju ako su ranije otišli na spavanje, odremali popodne ili otišli na sat vremena u prirodu. Zima je razdoblje kada je to neophodno ako želimo ekspanziju proleća dočekamo zdravi i spremni.

Striktno ograničite vreme koje provodite u zatvorenim, često i zagušljivim prostorima i provedite barem deo dana napolju, bez obzira na to koliko je hladno – prošetajte i/ili sedite, ako vreme dopušta, na suncu.

Foto: Doctors.am

Vetra se treba čuvati, ali ako morate da izađete, obavezno zaštitite vrat jer se na spoju vratnih i grudnih pršljenova, prema kineskoj medicini, nalazi tačka kroz koju vetar „ulazi“ u telo hladeći ga iznutra. To nikada nije poželjno, naročito ne zimi, pa je ta lako izvediva tehnika zaštite važna i vrlo delotvorna.

Ako se dogodi da pomokrite noge, zamenite obuću što pre jer vlaga prodire kroz početnu tačku kanala bubrega na sredini stopala i ometa njegovu energiju dodatno je hladeći, usporavajući i otežavajući njen protok.

Da biste „zagrejali“ energiju kanala želuca i slezine koji su najvažniji u pravilnoj apsorpciji i distribuciji hranjivih materija svim ćelijama organizma, hranite se gotovo isključivo kuvanom hranom. Zima nije vreme za detoksikaciju, laganu prehranu bogatu salatama i općenito posnu hranu. Namirnice, osim svežeg voća, termički obradite po želji, uz što manje prženja.

Kada birate aktivnosti, posvetite im se tokom dana kad god je to moguće, a najkasnije do rane večeri. Večernje „buđenje“ te stimulacija nervnog i svih drugih sistema remete prirodnu ravnotežu organizma, što nije u skladu sa zimskim razdobljem.

sensa.story.hr

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments