Foto: eKapija / Aleksandra Kekić
Ljubitelji Dunava od Apatina do Đerdapa uživaju u toku ove reke, znaju njene tajne i ne pada im teško što je negde “plav”, a negde “mutan”. Podjednako vole ovu reku i često traže njene skrivene delove, gde mogu da uživaju u kupanju, sunčanju, pecanju, vožnjom čamcem.

Baš za njih, ali i za sve koji vole da istražuju i da se malo “pomuče” da bi potom uživali, pravo mesto je ostrvo kod Sremskih Karlovaca, odnosno karlovačka ada, za koju ćete čuti da se zove Ko Čang (Koh Chang), Majmunsko ostrvo, Majmunac, Maldivi.

Šta je povezuje sa Tajlandom? Pa svakako beli, sitni pesak, na širokoj obali. I to je prvo što će vas dočekati i oduševiti kada kročite iz čamca. Jer, upravo se ovako dolazi do ostrva – taksi čamcima koji vas prevoze sa obale ispod čarde kod čuvenog hotela Dunav, gde takođe možete uživati pre ili posle vožnje.

Trenutna cena prevoza je 250 dinara po osobi u jednom pravcu. Čamdžija ima mnogo, tako da nećete dugo čekati na uživanje u vožnji koja traje nekoliko minuta.

Peščana obala; foto: eKapija / Aleksandra Kekić

Svežina vode i vetra na licu, lepi predeli, brodice i čamci kraj kojih prolazite i uskoro stižete na skriveni dragulj dunavske obale.

Ovo je mesto za one koji ne vole gužvu i koji traže pravi doživljaj reke.

Voda je čistija nego, na primer, na zemunskom Lidu ili novosadskom Štrandu. Topla, sa plićakom i postepenim prelaskom u duboko. Mokar pesak idealan za nezaobilazno pravljene kula.

Plaža je pogodna i da na nju pristanete sopstvenim gliserima ili čamcima.

Kupanje sa pogledom na zelenilo; foto: eKapija / Aleksandra Kekić

Kada se umorite od sunca, tu je šumoviti deo, gde se kriju kampovi, sa šatorima, improvizovanim kućicama, prostorom za roštilj, ljuljaškama. Ovde je i bar, gde možete da popijete kafu, pivo, koktele, a svakako i u Sremu neizostavan – špricer. Ovde su često organizovane i žurke, a muzika iz kampova kako se bliži veče potvrđuje da je zabava i dalje zagarantovana.

Ako ste ljubitelj odbojke, dostupna je mreža gde možete da igrate, a u pravcu iz koga stižete čamcem, na kraju ade, nalazi se još nekoliko sportskih terena.

Treba napomenuti da Ko Čang pripada zaštićenom području Koviljsko-petrovaradinski rit, pa u skladu sa tim postoje i norme ponašanja koje je važno poštovati. O čistoći se brinu mladi momci koji rade u baru i zaista ozbiljno shvataju svoj posao.
Ono što je važno znati, zbog novoizgrađene železničke infrastrukture, skretanje za hotel i reku više nije isto. Zapravo, ovuda mogu samo pešaci, a ako idete automobilom, i dolazite iz pravca Beograda, morate produžiti pravo od tog mesta i stare železničke stanice, sve do znaka koji će vas uputiti gde da skrenete. Iz pravca Novog Sada u ovom slučaju se skreće ranije nego do sada, odnosno ne ulazi se do centra Sremskih Karlovaca.
ekapija.rs
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments