Foto: Office Coffee Company

Fokus i koncentracija su teški. Posebno danas u tako glasnom svetu i sa stalnim ometanjima nije jednostavno ostati u potpunosti usredotočen. Upravo zato je važno da se izoštri um i da se pažnja može usmeriti na one stvari koje su bitne.

Stručnjaci često definišu fokus kao čin svesne koncentracije na nešto. Svesno se koncentrisati na nešto takođe znači da se ignorišu druge stvari. Selekcija ima ovde odlučujuću ulogu.

Fokus je ključ produktivnosti, jer kada se kaže “ne” svim drugim opcijama, otvara se mogućnost da se postigne ona jedna stvar koja je ostala.

Zašto ne možemo da se fokusiramo

U današnje vreme ljudi nemaju problem s fokusiranjem već s donošenjem odluka. Mozak zdravog čoveka je sposoban da se usredsredi, sve dok nema previše stvari koje nas ometaju. Ipak, ponekad situacija postaje tako hitna, da čovek jednostavno sedne i počinje da je reševa. Kada je hitno, koncentracija odjednom postaje prisutna.

Umesto da se stvari rešavaju jedna za drugom, danas je nažalost multitasking postao vrlo popularan. To u prvom trenu zvuči sasvim dobro. Umesto rešavanja samo jednog zadatka, rešiću više zadataka istovremeno. Nažalost pogrešno je mišljenje da je vreme tako bolje skorišćeno. Razlog za to je činjenica da mi, doduše, možemo istovremeno odraditi više zadataka, ali koncentrisati se možemo uvek samo na jedan zadatak. Kod multitaskinga koncentracija jednostavno skače s jedne stvari na drugu. Loše je to što se ta promena ne događa uvek glatko. Pogledamo li nakratko na svoj smartphone dok radimo nešto drugo treba nam npr. više od jedog minuta da se koncentrisano vratimo na zadatak koji smo počeli raditi. Ako dakle svakih pet minuta proveravate svoje poruke i mailove, svakog sata izgubite dvanaest minuta.

Saveti za više fokusa

Našu tendenciju za multitasking možemo proceniti tako da merimo svoj napredak. Često gubimo fokus, jer ne dobijamo povratnu informaciju. Mozak želi da vidi napredak koji smo postigli.

Nekada je to bilo jednostavno. Poljoprivrednik je jednim pogledom video koji deo polja je već obradio plugom. Na kompjuteru je taj napredak teško postići; sadržaji na ekranu se menjaju, ali ekran, sam po sebi, uvek ostaje isti.

Zato je vrlo važno meriti stvari, jer samo ono što se izmeri može se i poboljšati. Merenje pritom ne pokazuje ono što mi jesmo, već pokazuje do koje tačke smo stigli.

Merenje uopštee ne mora biti komplikovano. Dovoljan je jedan X na kalendaru da označimo dan kada smo se koncentrisali da učinimo nešto. Cilj tada postaje jednostavan; ne prekidati, ili što je ređe moguće prekidati lanac.

Kako poboljšati koncentraciju

Postoji mnogo načina kako poboljšati koncentraciju. Evo nekoliko ideja i podsticaja:

Bez ometanja
To je relativno razumljivo. Ostavite telefon u nekoj drugoj sobi ili ga isključite. E-mailovi se čitaju tek u podne i uklanja se sve što bi nam moglo odvući pažnju.
Glavni – “sidro-zadatak”
Odaberite svaki dan jedan zadatak koji je apsolutno najvažniji za taj dan. Naravno da možete imati i druge zadatke na svojoj listi, ali ovaj glavni zadatak je apsolutni “must” kojeg treba prvo rešiti. To sidro održaće strukturu ostatka dana.
Paziti na nivo energije
Jednostavnije je upravljati svojim nivoom energije nego vremenom. Određene aktivnosti koje zahtevaju našu punu pažnju treba sprovoditi u doba dana kada imamo najviše energije. Bolje upravljanje vremenom nije ono što će nas dovesti do cilja. Šta nam koristi da imamo vremena, ali nemamo energije za obavljanje planiranog zadatka?

Bez obzira koje podsticaje koristite, važno je samo jedno: uvek kada nam je odvučena pažnja i kada se ne možemo koncentrisati, važi samo jedno: vratiti koncentraciju na samo jednu jedinu stvar i to obaviti do kraja. U hitnim slučajevima to znači da moramo eliminisati smetnje. I to je početna činjenica od koje moramo krenuti.

Blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments