Foto: Pexels.rs

Hroničan stres, anksioznost, depresija, izazovi su sa kojima se suočavaju mnogi u današnje vreme. Mentalno zdravlje je izuzetno važno, a kada primetite prve znake da je narušeno, neophodno je da se konsultujete sa psihoterapeutom.

Ovakve simptome ne bi trebalo nikada da ignorišemo, jer je mentalna higijena je neophodna za zdrav, srećan i kvalitetan život svakog pojedinca.

Odgovorite sebi na četiri jednostavna pitanja i saznajte da li je vaše mentalno zdravlje narušeno:

1. Kako se moje ponašanje promenilo tokom kratkog ili dužeg odmora?

Kada primetite da se vaše ponašanje naglo promenilo u prethodnih nekoliko dana, nedelja, meseci, to je razlog za uzbunu. Nekada ste išli na planinarenje, sastajali se sa prijateljima, bavili se sportom i plesali, a sada sedite ćutke kod kuće, umotani u ćebe?

Da li se osećate odmorno posle odmora ili se tokom vikenda osećate još lošije sve dok ne dođe do ponedeljak (ili drugi prvi radni dan posle odmora)? Da li se plašite samoće i ne prija vam kada niste okruženi ljudima? Ako sebe prepoznajete u ovim situacijama, postoji rizikod depresivnog raspoloženja za koje je neophodno konsultovati se sa stručnjakom.

2. Šta češće govorite: “Da” ili “Ne”?

Da li ste voljni da prihvatite pozive prijatelja ili ponude da odete negde? Naučite nešto novo, probate ili vidite nešto zanimljivo? Ili sve češće odbijate predloge i prilike i zaključavate se kod kuće, samo da ne biste napustili zonu komfora?

Ovo je sasvim u redu ako vam prija samoća i osećate u njoj mir i harmoniju. Ali ako stalno izbegavate kontakte, to može biti signal da nešto potiskujete. Ako se osoba sama krije od celog sveta kako bi patila i brinula o svojoj anksioznosti i strahovima (ili samo sedela i ne osećala ništa) – to je jasan simptom mentalnih problema.

3. Navedite nešto što vam donosi pravo zadovoljstvo

Koliko stvari ili aktivnosti možete odjednom, bez puno razmišljanja, da nabrojite? Odsustvo normalne ljudske radosti , mogućnosti uživanja u životu, drugim ljudima i nekim vrlo jednostavnim stvarima je jasan razlog da se poseti specijalista.

Kada osobu ništa ne raduje i ništa joj ne donosi zadovoljstvo, ovo može biti jedan od prvih simptoma depresije.

4. Kakvu osobu vidite u ogledalu?

Ako ne možete sebi jasno da odgovorite na ovo pitanje, pitajte svoje najmilije. Budite spremni na neočekivana , možda čak i neka neprijatna priznanja.

Ako više njih kaže da vas je u poslednje vreme veoma teško prepoznati, možda se neke promene zaista dešavaju na psihičkom nivou, a u tom slučaju najbolje je porazgovarati sa specijalistom, prenosi srbijadanas.com

prva.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments