Ovih dana nastupile su velike vrućine. Ljudi se teško prilagođavaju i na razne načine pokušavaju da izdrže visoke temperature.

Sa druge strane, tu su naši krzneni prijatelji koji se još teže privikavaju, te će vlasnici pasa morati svoju rutinu da promene i prilagode novonastalom situacijom.

„Ne šetajte svoje najmilije tokom dana – šetajte ih rano ujutru ili kasno uveče. Čuvajte ih. Ne sedite u kafićima zajedno sa njima, temperature su previsoke za njih“, upozorava magazin Pas i podseća građane da za napuštene životinje iznose vodu kako bi im makar malo olakšali ove vrućine.

Veterinar Pola Bojden dala je još neke važne savete kad su u pitanju kućni ljubimci i vrućine kojih bi se trebalo pridržavati.

„Ako psa vodite napolje, mora da ima hladovinu i dovoljno sveže vode koju može da pije. Naravno, nipošto ne ostavljajte psa u automobilu, ni sa otvorenim prozorom ili uključenom klimom. Za šetnju sa psom, proverite teren na koji planirate da idete, posebno ako je u pitanju asfalt, i poslužite se testom od pet sekundi. Prislonite šaku na tlo, ako vam je vrelo posle pet sekundi, ni psu neće biti prijatno da tuda hoda šapicama“, rekla je ona.

Ukoliko je tlo vrelo, a vi morate da prošetate tuda, pokvasite šape vašeg ljubimca.
Pas uvek mora imati svežu vodu, a pogotovo sada. Možete ga rashladiti tako što ćete mu krzno polivati vodom sobne temperature, nikako ledenom.

Takođe, ukoliko ste negde čuli da je psa dobro pokriti mokrim peškirom, to je velika greška. Time se ne dozovljava protok vazduha koji mu je potreban, te mu ovako možete samo odmoći, nikako pomoći.

novosti.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments