Foto: Gradske info/Tanjug/in4s.net/Ilustracija

Nakon Vukovara, na red je izgleda došlo i Sarajevo!

Upravo je glavni grad BiH bio poprište sramnog incidenata kada je grupa izgrednika na fudbalskom turniru iskoristila dolazak ekipe FK Zvezdara iz Beograda, kako bi mladim fudbalerim i njihovim roditeljima skandirala ”Ubij, Srbina”, najverovatnije iziritirana zastavom kluba koju su gosti poneli sa sobom. Ono što je najskandaloznije u svemu, jeste da su ovi povici puni mržnje izašli iz usta dece!

Vukovar zvanično izbacio ćirilicu iz upotrebe

Foto: Beta

Samo nekoliko dana pre toga, Gradsko veće Vukovara glasalo je za izmenu Statuta grada kojom se izbacuje pravo srpske manjine na ćirilicu. Pozivajući se na rezultate popisa stanovništva koji pokazuju da u Vukovaru živi 29,73 odsto Srba, što je manje od jedne trećine, zaključili su da zbog toga Srbi više ne ostvaruju pravo na službenu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Zašto naše komšije ćirilicu tumače kao znak i simbol velikosrpske ideologije, odnosno srpskog nacionalnizma, pitali smo stručnjake.

Foto: Profimedia

Prof. dr Boris Stojkovski, istoričar sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, kaže da srpski jezik i ćirilica predstavljaju temelj celokupnog srpskog identiteta, te da su ” svi ovi napadi usmereni ne samo na pismo, već na Srbe kao narod”.

-Što se Sarajeva tiče, taj grad je kod nas potpuno nepotrebno romantizovan, a iz njega je proterano 200.000 Srba. Tamošnja propaganda je, nemojmo zaboraviti, sasvim antisrpska, ali po pitanju ćirilice i ne sasvim dosledna. Nažalost, i u naučnim krugovima u Bosni i Hercegovini prisutno je prisvajanje ćirilice pod nazivom bosančica, iako takvo pismo nikada nije ni postojalo, a sve u nameri negiranja srpskog identiteta, istorije i kulture. Srpski jezik i ćirilica su i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini prisutni od srednjeg veka, ali, kada god se želelo nauditi Srbima, ona je proterivana. Sa druge strane, nama su višejezičnost i multikulturalizam nešto sasvim normalno i prirodno, što se za one koji tuku decu i razbijaju table nikako ne može reći – konkretan je prof. dr Stojkovski.

Foto: in4s.net

Prof. dr Vasin: Antisrpska atmosfera stvara se u dužem periodu

Istoričar, prof. dr Goran Vasin navodi da je ćirilica jedno od najvažnijih obeležja srpskog identiteta.

-Stoga se uklanjanje ćirilice i zabrana ćirilice mora posmatrati sa velikom zabrinutošću, jer nas takvi procesi vraćaju na veliko stradanje Srba u 20. veku. Dešavanja u Sarajevu, poražavajuća su i potresna. Napad na decu i njihove roditelje, povici ”Ubij, Srbina!” od strane grupe dečaka, velika su opomena da se antisrpska atmosfera stvara u dužem periodu i da su incidenti u Sarajevu, upravo posledica toga – navodi prof. dr Vasin.

Foto: Gradske info

On smatra da je i uklanjanje ćirilice iz Vukovara takođe ”jedan od pokazatelja kontinuiteta slične politike”.

-Podsetio bih da je još davne 1895, prilikom prvih velikih antisrpskih demonstracija u Zagrebu počelo sa napadima na ćirilicu, a ona je zabranjena zakonom u Hrvatskoj i Slavoniji 1914. Genocid nad Srbima u NDH, započeo je progonom i zabranom ćirilice, baš kao i progon Srba 1990-ih razbijanjem trafika srpske štampe, ćiriličnih natpisa i prodavnica, a nastavio sve do stradanja i progona u ”Bljesku” i ”Oluji” 1995. Neverovatno je da se ovakve stvari dešavaju u 21. veku, posebno što to nije u skladu sa hrvatskim, ni zakonima EU. Sa druge strane, država Srbija i Novi Sad, obnovili su rodnu kuću bana Jelačića, što smatram važnom porukom, na koju možemo biti ponosni – kaže naš sagovornik.

Ovako se to radi: Kuća Bana Jelačića u Novom Sadu u potpunosti obnovljena

Upravo je kuća bana Jelačića u Novom Sadu (gde su osim srpskog, u službenoj upotrebi još četiri jezika) obnovljena tokom poslednjeg mandata na mestu gradonačelnika vojvođanske prestonice Miloša Vučevića i u oktobru 2020. predata na korišćenje Hrvatskoj nacionalnoj zajednici.

Fotografiju na korišćenje ustupilo Hrvatsko nacionalno vijeće

On je tom prilikom ocenio da je to potvrda da su svi građani u Srbiji jednaki, bez obzira na njihovu versku, nacionalnu i polnu pripadnost, potvrda da je Srbija zemlja jednakih i ravnopravnih građana i voleli bismo da naši sunarodnici u zemljama u okruženju imaju ovakav status.

O užasu na fudbalskom turniru u Sarajevu kada su noževima i suzavcem nasrnuli na srpsku decu i skandirali „Ubij Srbina“  a jedan roditelj izboden, ministar odbrane Vučević nedavno je rekao da mu je ta parola zaparala uši, jer pokazuje da ta deca odrastaju u tom narativu i posle skoro 30 godina od Dejtona i da dalje ima ljudi  koji žele da šire mržnju prema drugom narodu.

Foto: Sportal

Vučević: Šokiralo me je što deca viču ”Ubij, Srbina”!

Foto: Printscreen/Instagram

-A onda se incident nastavio napadom na roditelja FK Zvezdara u tom hotelu u Sarajevu gde su bili smešteni i oduzimanjem zastave tog FK gde je ćirilicom bio napisan naziv kluba. Valjda je problem bio u ćirilici koja je nekog izriritirala. Zanima me još koliko će dugo ćirilica da predstavlja neviđenu opasnost i da izaziva agresiju drugih? Tobože smeta im ćirilica. Nažalost, smeta im Srbija. Nekima. I čućete sto puta da nas ćirilica limitira i ograničava. Ne razumem zašto se lakše piše latinica nego ćirilica, sve u kontekstu toga da treba da dekodiramo sami sebe i onda će valjda biti, bolji, lepši, prihvatljiviji. Nisam siguran da su drugi narodi prihvatili da su njihova pisma nazadna, poput Grka, Bugara, Rusa, mimo ovog što se dešava na frontu… Mi s pravom treba da čuvamo ćirilično pismo da nam se ne svede na pismo na nadgrobnim spomenicima.

Jelena J.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments