Foto:pixabay.com
Kineski naučnici upozorili su na “potencijalnu pretnju po biološku bezbednost” koju predstavlja novi soj koronavirusa, koji se može preneti sa životinja na ljude i ne može biti “unakrsno neutralisan” antitelima koja ciljaju kovid.

Istraživači, od kojih većina dolazi sa Univerziteta Vuhan, “neočekivano su otkrili” da soj NeoKoV otkriven u Južnoj Africi i njegov “bliski srodnik” PDF-2180-CoV “mogu efikasno koristiti neke vrste enzima 2 koji konvertuje angiotenzin šišmiša ( ACE2) i ljudski ACE2 za ulazak”, prenosi RT.

SARS-CoV-2, koji je prvi put identifikovan u Vuhanu, a kasnije izazvao pandemiju kovida 19, takođe koristi ACE2 da uđe u ljudsko telo.

Predizdanje, objavljeno na portalu “biorxiv”, navodi da infekcija sojem koji sada cilja slepe miševe, “ne može biti unakrsno neutralisana antitelima koja ciljaju SARS-CoV-2 ili MERS-CoV”.

Priznajući da priroda NeoCoV-a “ostaje zagonetna”, naučnici upozoravaju na “potencijalnu pretnju ljudskoj biološkoj bezbednosti, uz visoku stopu smrtnosti i stopu prenosa”.

Druge nedavne studije, koje su takođe sproveli kineski naučnici, pokazale su da je “progenitor” varijante omikrona, koja je izazvala novi talas infekcija širom sveta i koja je sada dominantna u mnogim zemljama, “preskočila sa ljudi na miševe, brzo akumulirala mutacije koje su pogodile zarazi tog domaćina, a zatim se vratila na ljude”.

Sputnik/b92.net/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments