Foto: REUTERS/Lukas Barth
Pentagon se nije bavio ispitivanjima virusa korona slepih miševa u biološkim laboratorijama u blizini granica Rusije samo u Ukrajini, već i u Gruziji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Turskoj, Jordanu i Kini, saznali su novinari Sputnjika nakon proučavanja dokumenata američkih službi.

– Pentagon nije proučavao virus korona slepih miševa u biološkim laboratorijama u blizini granica Ruske Federacije samo u Ukrajini, već i – počev od 2017. godine – u tajnoj laboratoriji američkog „Lugar” centra u Tbilisiju, dok je laboratorija-izvođač istraživanja pod kontrolom Ministarstva odbrane SAD, u okviru ovog programa, proučavala i virus korona slepih miševa u Kini, neposredno pre početka pandemije – zaključno do 2019. godine, saznali su novinari Sputnjika – nakon proučavanja dokumenata američkih službi.

„Naučna istraživanja – borba s oružjem za masovno uništenje. Rizici nastanka zoonoza, koje prenose slepi miševi u zapadnoj Aziji” – tako glasi opis programa Pentagona.

Prema informacijama, ukupna suma kojom su finansirana istraživanja američke vlade, u skladu sa dokumentima iznosi oko 10,2 miliona dolara: od toga 6,5 miliona dolara u Gruziji, Jermeniji, Azebejdžanu, Turskoj i Jordanu, dok je 3,7 miliona dolara izdvojeno za istraživanja u Kini.

Sudeći po dokumentima objavljenim na Portalu javnih nabavki SAD, 6,5 miliona dolara finansiranja dolazi direktno od Agencije za smanjenje pretnji američkog Ministarstva odbrane (DTRA) za istraživanja u zapadnoj Aziji – Gruziji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Turskoj i Jordanu. Program je osmišljen u trajanju od pet godina i sprovodi ga američka neprofitna organizacija „Eko Helt Alijans”.

Istovremeno, ista laboratorija-izvođač pod kontrolom Pentagona zadužena za program istraživanja slepih miševa Ministarstva odbrane SAD, američka kompanija „Eko Helt Alijans” sa sedištem u Njujorku, takođe je prikupljala uzorke slepih miševa i virusa korona, zajedno sa kineskim naučnicima sa Instituta za virusologiju u Vuhanu. Vuhan se smatra epicentrom širenja kovida 19, koji je izazvao pandemiju.

Foto: Live Science

 

Kako pokazuju dokumenti, objavljeni na veb stranici američke vlade za praćenje državnih rashoda SAD, „Eko Helt Alijans” dobila je dodatnih 3,7 miliona dolara pomoći od američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) za prikupljanje i proučavanje virusa korona slepih miševa u Kini od 2014. do 2019. godine.

Takođe, u okviru programa za istraživanje slepih miševa i njihovih bolesti u zapadnoj Aziji, na sajtu „VABNet” objavljen je projekat čiji je cilj dobijanje uzoraka virusa od živih slepih miševa, skrining i karakterizacija ovih virusa korone, kao i modelovanje rizika od novih bolesti. Istovremeno, „VABNet” dobija sredstva od „Eko Helt Alijans”, kompanije-izvođača Pentagona.

Foto: Belga/Dirk Waem

Projekat istraživanja slepih miševa i infekcije izazvane virusom korona u laboratoriji „Lugar” u Tbilisiju, koji finansira Ministarstvo odbrane SAD je u toku, a predviđeno je da će u potpunosti biti sproveden do 1. oktobra 2022. godine.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su biolaboratorije koje su osnovale i finansirale SAD u Ukrajini, kako pokazuju dokumenti, eksperimentisale sa uzorcima virusa korona slepih miševa. Pored toga, prema rečima Igora Konašenkova, portparola ruskog Ministarstva odbrane, Sjedinjene Američke Države su na teritoriji Ukrajine sprovodile projekat proučavanja prenosa patogena divljih ptica koje migriraju između Ukrajine i Rusije i drugih susednih zemalja.

Zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland potvrdila je da u Ukrajini postoje biološki istraživački objekti i da SAD trenutno rade na sprečavanju njihovog pada pod kontrolu ruskih snaga.

Tim povodom oglasio i Pentagon koji je saopštio da nisu tačni navodi da su Sjedinjene Američke Države koristile biolaboratorije u Ukrajini za izradu biološkog oružja.

sputnjik.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments