Foto: commons.wikimedia.org
Tarucus balkanicus je nova vrsta leptira pronađena u Srbiji i pripada porodici plavaca (Lycaenidae), koja u Evropi naseljava samo Kipar i Balkansko poluostrvo

U avgustu 2021. godine, na području Predela izuzetnih odlika “Dolina Pčinje”, ekipa udruženja HabiProt je uočila šest jedinki. Kako je karakteristično za ovu jedinku da im je prirodno stanište u toplijim krajevima i isključivo tamo gde postoji biljka drača kojim se hrani, dolina Pčinje na krajnjem jugu Srbije predstavlja odlično stanište za Tarucus balkanicus.

U izgledu mužjaka ove vrste dominiraju krila čija boja je najčešće plava sa braon šarama, ali ponekad vidimo i prelaz ka svetlo smeđoj. Ženke imaju smeđe obojena krila.

Potraga za ovim leptirom počela je još u aprilu 2021. godine, a vrednu ekipu činili su je Ivan Tot, Milan Đurić, Mihailo Vujić, Filip Vukajlović, Vidak Lakušić i Slobodan Stevčić.

Naime, ovaj leptir nije imao narodno ime po kojem bi ime bilo lakše zapamtiti u našim krajevima nego po latinskom nazivu. HabiProt je pozvao ljude da se uključe u smišljanje kreativnog imena za ovu vrstu. Pored brojnih odličnih predloga leptir je dobio ime Dračac, kako bi se istakao značaj njegove biljke hraniteljke.

Srbija je bogatija za još jednu vrstu leptira, sada ona broji ukupno 201 opisanu vrstu leptira.

ekoblog.info/nsuzvio.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments