Foto: monitorulcj.ro

Naučnici u Japanu istražuju poreklo košmarne 300-godišnje mumificirane „sirene“, koja je obožavana vekovima zbog svojih navodnih lekovitih svojstava. Ostaci su najverovatnije jezivi spoj majmunskog torza prišivenog na riblji rep, ukrašeni ljudskom kosom i noktima.

Foto: Screenshot twiter Metro

Mumija sirene donekle podseća na dva mitska bića iz japanskog folklora: Amabije — sirene sa kljunovima umesto usta i tri različita repna peraja — i Ningjo, stvorenja nalik ribi sa ljudskim glavama. Obe ove vrste bića su povezane sa pričama o čudesnim zdravstvenim izlečenjima i produženoj dugovečnosti. U jednoj poznatoj priči kaže se da je žena Jao Bikuni živela 800 godina nakon što je slučajno pojela ceo Ningjo, prenosi „Lajv sajens“.

Hramski sveštenici na mumiju gledaju kao na predznak dobrog zdravlja.

-Obožavali smo je, nadajući se da će pomoći u ublažavanju pandemije virusa korona, makar malo, rekao je Kozen Kuida, glavni sveštenik u hramu.

Mumija je ranije bila izložena u staklenoj vitrini u hramu kako bi se posetioci molili, ali je poslednjih 40 godina provela u vatrostalnom sefu u hramu kako bi se sprečilo njeno propadanje. Slične mumije sirene obožavane su u dva druga hrama u Japanu, navodi „Asahi šimbun“.

Foto: Screenshot twiter Metro
Ove lažne sirene su verovatno napravili lokalni stanovnici da bi ih prodali radoznalim zapadnim turistima. Slična prevara, poznata kao „Fidži sirena“, prodata je holandskim putnicima u Japanu 1810. i kasnije preprodata engleskim trgovcima, pre nego što je poslata u SAD, gde je postala deo čuvene kolekcije P.T. Barnum (stvarna inspiracija za film „Najveći šoumen“). Veruje se da je ova sirena duga 91 cm, napravljena od tela orangutana i repa lososa.
Sveštenici u hramu u prefekturi Okajama kažu da se nadaju da će nova studija doprineti nasleđu mumificirane sirene i pomoći joj da živi kroz budući folklor.
-Nadam se da će istraživački projekat ostaviti naučne zapise za buduće generacije, rekao je Kuida.
sputniknews.com
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments