Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Spomen- obeležje za 92 jevrejske žrtve stradale u Drugom svetskom ratu u borbi protiv fašizma otkrili su danas gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i Mirko Štark, predsednik Jevrejske opštine u Novom Sadu. 

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Jevreji su za vreme Drugog svetskog rata, kao i Srbi, imali težak život i borili se za opstanak. Drago mi je što ispravljamo nepravdu, što smo spomen-obežje otkrili. Zahvaljujem se i kamenorescu koji je donirao ovo spomen-obeležje. Imamo i dobru saradnju sa Jevrejskom opštinom u Novom Sadu. Rekonstruišemo i sinagogu, velelepni objekat u samom centru. Započeli smo i Koordinaciono telo za borbu protiv antisemitizma. Ovo proizilazi iz borbe za pravdu i jedne herojske borbe- naglasio je Đurić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Mirko Štark istakao je da je trebalo da prođe 78 godina da se steknu okolnosti da se postavi ovo spomen obeležje.

-To se dogodilo pre svega, zbog upornosti i važnosti ovog čina našeg uvaženog člana, koji je četiri godine neumorno radio na tome. Sada ima 99 godina. Ovo je važno da bismo sačuvali uspomenu na Jevreje stradale u borbama za solobođenje, ali i zbog toga da buduće generacije znaju da Jwevreji u Novom Sadu nisu ostavili značajan trag samo u oblasti zdravstva, prosvete, trgovine, umetnosti, nego i da su se rame uz rame sa svojim saborcima svih nacija borili- istakao je Štark.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U Novom Sadu je pre Drugog svetskog rata bilo 4.300 Jevreja- 800 je ubijeno u raciji, a oko 1.800 je odvedeno iz sinagoge u logore. Tri stotine se vratilo živo.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments