Foto: nsuzivo.rs
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban, svečano su otvorili 89. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Međunarodni poljoprivredni sajam posle dvogodišnje pauze zbog pandemije, kada je organizovan virtuelno, ponovo će biti održan na Novosadskom sajmu od 21. do 27.maja, a zemlja partner je Mađarska.

Foto: nsuzivo.rs

Srpski predsednik se zahvalio Mađarskoj i njenom premijeru Viktoru Orbanu zahvaljujući kojem je ova zemlja višegodišnji bliski prijatelj naše države i koji je uvek imao sluha za probleme sa kojima se Srbija suočavala.

-Veliko hvala Viktoru Orbanu, velikom prijatelju Srbije. Mislim da rezultati uvek više govore od reči, bile one volike ili male, a rezultati su veliki. Mađarska je bila sedma zemlja Evropske Unije po nivou trgovinske razmene sa Srbijom pre samo sedam godina. Mađarska je danas broj dva, a ukupno u ovoj godini zemlja broj tri sa kojom Srbija ima taj nivo trgovinske razmene. Dakle, neverovatan je napredak naših odnosa. U poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji prelazimo 200 miliona evra razmene sa trendom daljeg rasta. To govori o nivou prijateljstva, nivou poverenja i nivou interesa koje smo uspeli da izgradimo i upravo taj odnos pun poštovanja je napravljen zahvaljujući Orbanu koji je za razliku od drugih zvaničnika koji su se sklanjali svaki put kad je bilo teško, pružao podršku i to su stvari koje građani Srbije ne smeju da zaborave – istakao je predsednik Vučić.

Foto: nsuzivo.rs

Da su Srbija i Mađarska usaglasile zajedničke interese i da obe zemlje u slučaju krize mogu računati jedna na drugu, naglasio je mađarski premijer Viktor Orban.

-U normalnim okolnostima sada bismo obojica trebali da budemo na „medenom mesecu“, jer je i gospodin predsednik pobedio na izborima kao i ja. Nažalost, situacija nije baš takva. Imamo galopirajuću inflaciju, rast cena. Na mnogim mestima u svetu pojavljuje se glad i došlo je do ratnog sukoba na teritoriji Ukrajine. Međutim, dobra je vest da na osnovu prethodnih razgovora, Mađarska može da računa na Srbiju. Obe zemlje su jake u pogledu poljoprivrede i agrara. I Srbija i Mađarska imaju važne prehrambene rezerve za Evropu i gospodin predsednik me je uverio da ako budemo imali bilo kakvih problema u Mađarskoj, možemo da računamo na Srbiju. Isto tako sam se i ja obavezao, ako vi budete imali problema možete da računate na Mađarsku, što znači da su naše dve zemlje bezbedne, bilo da se radi o gasu ili prehrambenim proizvodima – istakao Orban.

Foto: nsuzivo.rs

Dan Mađarske biće 23. maja, a Mađarska će se na sajmu predstaviti na tri lokacije, u Hali 1 na nacionalnom štandu, potom u pojedinačnim nastupima još gotovo 50 kompanija, kao i u Auli Novosadskog sajma i u Novosadskom pozorištu, gde će predstaviti svoje kulturno nasleđe. Inače, na sajmu učestvuje 1.100 izlagača, a kompanije dolaze iz 21 zemlje.

Mađarska će osim privrede predstaviti i kulturno-istorijske vrednosti i gastronomiju kroz degustacije specijalitet mađarske kuhinje i vina. U Kongresnom centru će biti Dan Mađarske sa Biznis forumom i B2B (biznis tu biznis) susretima. Uz brojne kolektivne izložbe premijerno će na sajmu nastupiti Maroko. Izložba poljoprivredne mehanizacije najnovije generacije biće na otvorenom prostoru Novosadskog sajma gde će se predstaviti članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije.

Poljoprivrednu mehanizaciju izložiće i firme iz Srbije koje nisu članice udruženja, kao i kompanije iz Italije, Turske, Austrije, Slovenije, Španije, Rumunije, Bugarske i Češke.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments