Foto: N.G./Radiosarajevo.ba
Na otvaranju Ex-Yu Rock Centra, upriličenog u sarajevskom Domu mladih na Skenderiji, u prostoru bivšeg Kaktusa izloženo je oko 200 originalnih artefakata.
“Sarajevska rok scena 1980-1992 godine” tema je prve izložbe, nazvane po pesmi Zabranjenog pušenja “Šokiraš me majke mi!”.
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba
Igor Mišić iz tima Ex-Yu Rock Centra kazao je da se na pripremi izložbe radilo više od godinu dana.
Idejni tvorac projekta je Amerikanac Vil Ričard (Will Richard), koji u Bosni i Hercegovini živi 12 godina. On je prilkom otvaranja izjavio da je jugoslovenska rok scena bila jedna od najboljih na svetu, odmah nakon američke i britanske.
Ričard je rekao da su u poslednje dve godine prikupili značajan broj eksponata.
– Plan je da otvorimo veliki muzej cele Jugoslavije, možda za godinu dana. U međuvremenu da imamo tri, četiri velike izložbe, pre toga – kazao je Ričard.
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba
Ex-Yu Rock Centar ima za cilj da predstavi istoriju i budućnost ex-yu roka kroz savremeni objekat koji će biti u potpunosti otvoren 2024. godine. Planirano je nekoliko izložbi koje će biti realizovane tokom 2023. godine.
Prva faza se sastoji od dve izložbe. Izložba “Šokiraš me majke mi!” pokriva zlatno doba sarajevske scene – uključujući korene roka, popa i živopisnu demo scenu. Druga izložba, povodom 40. godišnjice albuma “Odbrana i poslednji dani” grupe Idoli, biće otvorena sredinom decembra.
EKapija
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments