Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Privredna komora Vojvodine iznela je optimištične podatke koji nam govre da je u prva četiri meseca severnu pokrajunu posetilo više od 160.000 turista! To je čak 84 odsto veći broj u odnosu na isti period prethodne godine. Iako je korona visrus uticao na veliki pad u sektoru turizma, Vojvodina kao najrazvijeniji region u Republici Srbiji zabeležila je neverovatne uspehe i doprinela velikom razvoju turističkog potencijala Srbije.
Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Prvi Turistički samit Vojvodine svečano je otvoren danas u Kongresnom centru Master na Novosadskom sajmu. Ovaj Samit predstavlja događaj koji je kreiran sa osnovnim ciljem podsticanja umrežavanja privatnog i javnog sektora, u sferi turizma i privrede, na teritoriji AP Vojvodine. Samit okuplja turističke agencije, turističke organizacije, hotelijere, restoratere, razvojne agencije, medije, kulturne institucije i sve ostale privredne subjekte zainteresovane za navedene teme.

Teme prvog Samita biće brendiranje turističkih destinacija, međusektorska saradnja u turizmu kao i dijalog institucija turizma u Vojvodini o kojima će posetioci imati priliku da slušaju prvog dana samita, na tri različita panela.

Drugog dana Samit se seli u opštinu Irig, u Vrdničku banju gde će se održati dve radionice na kojima će se  govoriti o „stori telingu“ u turizmu i tome kako „influnser“ utiče na turizam.

– Ideja samita jeste da se okupi celokupna turistička privred Vojvodine na jednom mestu kako bi se razmenjivala iskustva, slušali primeri dobre prakse i kako bi se ti primeri kasnije primenjivali na turističke destinacije širom Vojvodine, rekao je Nemanja Dimić, predsednik organizacionog odbora prvog Turističkog samita Vojvodine i dodao da je pored ovoga jedna od glavnih ciljeva Samita da on postane atradicionalan događaj i da se svake naredne godine održava u drugoj opštini kako bi svaka opština dobila priliku da pokaže svoje turističke potencijale.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Direktorka Turističke organizacije Vojvodine Nataša Pavlović nagalašava da je od početka godine zapaženo kada je Vojvoddina u pitanju i destinacije kao što su Novi Sad, Fruška gora i sve ono što je podrazmevalo godinu u kojoj proslavljavamo Evropsku prestonicu kulture, isto tako i Subotica sa Palićem zabeležavaju značajan porast u poseti stranih ali i domaćih turista.

-Zabeležen je porast kada pričamo o dolascima on iznosi 83 odsto, a za 51 odsto povećan je broj noćenja u odnsu na rekordnu 2019. godinu i mi smo izuzetno ponosni zbog toga. Upravo su ovi podaci  razlog zbog kog se organizuje ovaj Samit i to samo predstavlja motivaciju da radimo što bolje i kvalitetnije – rekla je Pavlović.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Razvoj odgovornog turizma na teritoriji AP Vojvodine, razgovor o problemima koji stoje na putu ka realizaciji postavljenih ciljeva, podsticaj za angažovanje na pisanju razvojnih projekata, ostvarivanje interdestinacijske, ali i međusektorske saradnje u formiranju i promociji turističke ponude Vojvodine razlog su potrebe za održavanjem ovog samita. Primeri dobre prakse iz regiona biće jedna od ključnih tema kojom će se podstaći saradnja i dalji napredak u promotivnim aktivnostima turizma AP Vojvodine.

– Turizam je privredna grana koja je među prvima osetila posledice globalnog zatvaranja usled pandemije Kovid, ali, možda i brže od očekivanog, doživljava oporavak. Grad Novi Sad, u godini Evropske prestonice kulture, ima odličnu poziciju da anulira probleme iz Kovid perioda. To najbolje pokazuje zvanična statistika, a to je 35 odsto više dolazaka i noćenja u prva četiri meseca ove godine u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Ono što je jako bitno je da se povećava dužina boravka turista. To je direktan rezultat promotivnih aktivnosti iz prethodnog perioda, kao i razvoja novih proizvoda i širenja ponude na okolinu u skladu sa novim tražnjama. Vratile su se brojne manifestacije, vraćaju se polagano i poslovni skupovi, a turistička ponuda Novog Sada i okoline je sadržajnija – rekao je član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Nakon svečanog otvaranja Samita, član Gradskog veća učestvovao je na panel diskusiji na temu „Dijalog institucija: Turizam u Vojvodini danas”.

-Prateći statistiku ustanovljeno je da je u prvih 5 meseci ove godine u Vojvodinu došlo preko 160.000 turista što je gotovo 84 odsto više u odnosu na prošlu godinu – rekao je predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)

Turistički samit Vojvodine zajednički organizuju Udruženje građana Centar za edukativni razvoj Novi Sad i agencije „Balkan Infinity Travel” i „Explore Agency”, uz podršku Ministarstva za turizam, Pokrajinskog sekretarijata i Grada Novog Sada.

nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments