Foto: Instagram

Muzej grada Novog Sada izložbu je pripremio u saradnji sa Muzejom SPC, Arhivom SPC, Istorijskim arhivom grada Novog Sada, Eparhijom sremskom i Eparhijom bačkom, a delo je autorskog tima koji je predvodila istoričarka-muzejska savetnica dr Gordana Petković.U okviru izložbe predstavljen je proces ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve nakon Prvog svetskog rata kao i proglašenje Srpske Patrijaršije, koje se dogodilo upravo u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, 12. septembra 1920. godine.

Patrijarh srpski gospodin Porfirije rekao je da Sremski Karlovci i svojom spoljašnjom, materijalnom kulturom i duhovnom kulturom svedoče o činjenici da je srpska crkva prožeta narodom i da narod jeste crkva.

– Gde god nema vere pravoslavne i gde ne postoji crkva kao život i dinamična realnost, tu nema našeg naroda, a ako ga i ima, on je bez forme. Mi sebe poznajemo kao pravoslavne i samo u tome možemo prepoznati sazvežđe svih naroda i samo kao takvi možemo biti zvezda tog sazvežđa – naglasio je patrijarh srpski Porfirije.


Gradonačelnik Novog Sada je nakon izložbe na svom Instagram profilu da su narod, crkva i država neraskidiva tkiva.

-Prvo, moram reći da sam oduševljen kako su Sremski Karlovci danas okićeni i kako su ponosni Sremci dočekali svog patrijarha i svoje vladike. Nekad sam mogao samo da sanjam da narod izađe na ulice i javno pokaže da pripada svetoj SPC. Naš domaćin, vladika sremski gospodin Vasilije je mudro i tačno rekao da smo od Gospoda Boga privilegovani kao generacija koja može da obeleži ovako važan datum, datum ujedinjenja naše crkve, ali i naroda i države. I u dobu posle carstva, kneževine i despotovine, u dobu okupacije sa juga i severa, kada je ukinuta Pećka patrijaršija, svi pokrajinski delovi svete srpske pravoslavne crkve su čuvali srpsko ime, narod i njegovo kulturno nasleđe, a pre 102 godine je sazrelo vreme da se oni spoje pod tronom srpskog patrijarha. Narod, crkva i država su neraskidiva tkiva, vazda bili i ostali. Želim da od srca čestitam patrijarhu, svim arhijerejima, kliru, vernom narodu i našoj državi na ovom velikom jubileju. Kao što stihovi naše divne himne kažu – neka Bog i spasi i sačuva i našu Srbiju, i njene građane, i sve Srbe gde god živeli! Na mnogaja ljeta- istakao je na profilu Vučević.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments