Foto: Enrique Díaz / 7cero

Titula „Otrovna biljka godine 2023” pripala je peršunu, popularnoj kulinarskoj biljci sa nepoznatom tamnom stranom. 

Foto: Mishry.com

To je biljka koja je posebno popularna u nemačkoj kuhinji – a ujedno i otrovna biljka 2023. godine: peršun. Neupadljivi začin dobio je ovu titulu od Specijalne botaničke bašte Vandsbek, koja već 19 godina koristi nagradu da skrene pažnju na manje poznatu tamnu stranu biljaka.

Nakon krompira koji je odneo titulu prošle godine, ove godine je peršun stigao na prvo mesto, ispred mnogo poznatijih otrovnih biljaka oleandra i maka. Ali peršun je stvarno štetan samo ako se nepravilno koristi.

Peršun je zdrav- između ostalog, obezbeđuje mnogo vitamina C, koji jača naš imuni sistem, vitamina K, koji čini kosti stabilnim, i gvožđa, elementa u tragovima neophodnog za transport kiseonika. Srećom, ne morate bez ovih hranljivih sastojaka iz peršuna koji unapređuju zdravlje, jer je jedenje peršunovog lišća potpuno bezopasno, prema okrugu Vandsbek. Listove možete nastaviti da koristite u svim vrstama jela od peršuna.

Foto: Flavourful Home

Peršun je dobio titulu „Otrovna biljka godine 2023“ zbog drugog dela biljke- cvetova. Kao dvogodišnja biljka, peršun prve godine formira rozetu iz koje se u drugoj godini razvijaju cvetne stabljike visoke do 70 centimetara. Neupadljivi žuto-zeleni cvetovi su raspoređeni u kišobrane i formiraju seme. Ovi nisu pogodni za potrošnju. Sadrže peršunovo ulje, u kojem su toksini apiol i miristicin prisutni u visokim koncentracijama, prema okrugu Vandsbek.

Na primer, apiol je supstanca koja može da deluje na glatka mišićna vlakna bešike, creva i materice. Prema okrugu Vandsbek, peršunovo ulje se stoga u prošlosti koristilo u abortivne svrhe. Za žene je, međutim, predoziranje uljem ponekad bilo fatalno.

Pored toga, studija je pokazala da su velike količine apiola kancerogene, prema Andreasu Šaleru. Međutim, Svetska zdravstvena organizacija je zaključila da kada jedete peršun unosite oko 10.000 puta manje od opasne doze.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments