Foto: Verywell Health

Započinjanje dana toplom vodom s limunom nije legenda. Čak raspoređen tokom dana, limun nam daje onaj dodatni talas svežine i podiže raspoloženje. Ako popodne doživite pad energije, napravite sebi vodu s limunom i odmah ćete se osećati bolje.

Voda je najbolji napitak za hidrataciju, a dodavanje limuna poboljšava ukus vode, što vam može pomoći da pijete više.

Agrumi, poput limuna, su bogati vitaminom C, primarnim antioksidansom koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja slobodnih radikala. Verovatno ste čuli da vitamin C može pomoći u sprečavanju ili ograničavanju trajanja obične prehlade kod nekih ljudi, pa je to još jedan od razloga da pijete vodu sa limunom.

Foto: Dabur Honey

Istraživanja su pokazala da polifenolni antioksidansi koji se nalaze u limunu značajno smanjuju debljanje kod miševa koji su previše hranjeni kako bi izazvali gojaznost.

Vitamin C koji se nalazi u limunu može pomoći u smanjenju bora na koži, suvoj koži od starenja i oštećenja od sunca. Ako vaša koža izgubi vlagu, postaje suva i sklona borama. Laboratorijska studija iz 2016. godine pokazala je da piće na bazi citrusa pomaže u sprečavanju razvoja bora kod miševa bez dlake.

Limunska kiselina u limunu može pomoći u sprečavanju kamena u bubregu. Citrat, komponenta limunske kiseline, paradoksalno čini urin manje kiselim i može čak razbiti kamenčiće. Ako pijete vodu sa limunom, ne dobijate samo citrat, već i vodu koja vam je potrebna da sprečite ili izbacite kamenje.

Foto: Bon Appetit

Kako napraviti vodu sa limunom

Da biste uživali u zdravstvenim prednostima vode sa limunom, potrebno je da je pijete dosledno i potrebno vam je više od jedne kriške limuna u šolji. Kada pravite vodu sa limunom, uvek koristite sveži limun.

Iscedite pola limuna u 250 mililitara tople ili hladne vode. Da napitak bude što zdraviji, koristite filtriranu ili flaširanu vodu.

Dodajte više ukusa ili poboljšajte zdravlje vodi sa limunom dodavanjem:

  • nekoliko listova nane
  • kašičica javorovog sirupa ili sirovog meda
  • parče svežeg đumbira
  • malo cimeta

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments