Foto: Jovana Semiz

Festival uličnih svirača – Gradić fest, počeo je tradicionalnom povorkom građana i učesnika. Zvanično je otvoren performansom „Les Poupées géantes“ – Velike lutke, francuskog teatra Transe Express, koji je oduševio veliki broj građana okupljenih ispred Banovine, naročito najmlađih posetilaca čije se oduševljenje visokim lutkama i atmosferom nije moglo sakriti.

Foto: Zoran Ješić

Na lutkama visokim pet metara dive su izvodile operske arije i mamile osmehe i znatiželju posetilaca, a  bubnjari koji su ih pratili svojim energičnim ritmom učinili su spektakl svečanijim.

Povorka je završena u Gradiću gde je na festivalskim punktovima već počeo muzički program u tom trenutku, pa se brojna publika koja je ispratila kraj velikog spektakla otvaranja razmilila po ulicama Gradića.

Italijanski sastav Bandakadabra zadržao je veliki deo posetilaca kod Beogradske kapije sjajnim nastupom, eksplozijom pozitivne enegrije. Punkt u Štrosmajerovoj ulici je u svakom trenutku večeri bio posećen.

Foto: Zoran Ješić

Program je otvorio Filip Grujić, mladi novosadski DJ setom popularnih r’n’b hitova. Usledio je nastup Uroša Đurića, koji je nastavio sjajnu žurku setom pesama raznih žanrova i dekada. Taj nepredvidivi muzički miks zadržao je publiku različitih generacija na punktu, učinivši ga pritom epicentrom dešavanja.

Na punktu u Beogradskoj ulici u programu su imali prilike da uživaju ljubitelji akustične svirke. Prvo je nastupio duo The Kitnikez, zatim bluz sastav Swingsi, a prvo festivalsko veče na ovom punktu zatvorio je Ziggy McNeill svojim solo nastupom, koji će tokom festivala ponoviti u još nekoliko termina.

Prvo veče festivala završeno je u Štrosmajerovoj ulici. Dobra atmosfera i neposredna blizina štandova pića i hrane dovoljni su razlozi da se žurka nastavi do kasno.

Foto: Jovana Semiz

Druge festivalske večeri posetioce očekuje bogat program na svim festivalskim punktovima uključujući Gradić bioskop kao i Rampin put, bina na kojoj će nastupiti jedan deo hedlajnera ovogodišnjeg festivala – Fantom i Đutko i plodovi zemlje.

Festival uličnih svirača – Gradić fest organizuje Umetnička asocijacija INBOX uz podršku Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments