Foto: Ilustracija

“Jedna od konstanti politike koja se od 2012. godine vodi u Srbiji, a koju personifikuje predsednik Aleksandar Vučić jeste i nastojanje da se regionalni odnosi i veze sa susednim zemljama uzdignu na najviši mogući nivo”.

Ovo u svom autorskom tekstu konstratuje istoričar Boris Stojkovski i ocenjuje da se najviše otišlo u odnosima sa Mađarskom:

-Lično prijateljstvo između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana kamen je temeljac čvrstog prijateljstva. Ono se posebno iskazalo prilikom glasanja za pokretanje postupka oko prijema tzv. Kosova u Savet Evrope gde je Mađarska jasno i nedvosmisleno glasala protiv ovog predloga.

Foto: in4s.net

Predsednik Vučić i ministar Vučević neguju multikuturalnost poštujući druge nacije

Još jedan važan aspekt dobrih odnosa dveju zemalja jeste i položaj mađarske zajednice u Srbiji i srpske u Mađarskoj. I jedna i druga su na ovim prostorima prisutne već vekovima i ostavile su dubok trag u kulturi, te celokupnom društvenom životu i jedne i druge države. Obe zajednice su danas dodatno čvrsti mostovi između Mađarske i Srbije.

Sledeći ovakvu politiku predsednika Aleksandra Vučića i sadašnji ministar odbrane Miloš Vučević, donedavni gradonačelnik Novog Sada, negovao je multikulturalnost i različite tradicije na području grada, upravo sa posebnim akcentom na novosadske Mađare. Kada je u pitanju mađarska zajednica u Novom Sadu, naselje Telep (što na mađarskom i znači naselje, između ostalog), je tradicionalno deo grada gde je najviše bilo Mađara kroz istoriju. Na parceli koja je dobijena od rimokatoličke crkve upravo u ovom naselju i nedaleko od hrama Svete Elizabete nikao je studentski dom – Kolegijum “Evropa”.

Studentski dom – Kolegijum “Evropa” za studente iz mađarske zajednice

Svečano je otvoren 2015. godine, a urađen je po uzoru na slične ustanove koje postoje u Mađarskoj, a koje istoriju imaju još u vremenu Habzburške monarhije. U njemu su smešteni vojvođanski studenti mađarske nacionalnosti koji studiraju u Novom Sadu. U Kolegijumu Evropa raspolaže sa 204 dvokrevetne sobe i pet jednokrevetnih. Postoji čak i jedna soba za osobe sa invaliditetom. Poput sličnih ustanova u Mađarskoj i u Kolegijumu Evropa organizuju se različiti kulturni programi, ali i predavanja iz raznih oblasti, te tečaj srpskog jezika.

Iz ovoga se vidi da, iako čvrsto ukorenjena u srpskim nacionalnim interesima i identitetu, politika Aleksandra Vučića i Miloša Vučevića jasno je opredeljena i u pravcu očuvanja multietničnosti Srbije, uz razumevanje da je različitost veliko bogatstvo.

nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
13/05/2023 10:01

Majstore ti treba da uramis precednika i pored ikone ga okacis, smo mi normalna, uredjena drzava, ti bi cistio ulice i praznio kontejnere, mislim samo kazem… 🙂

Last edited 28 dana ranije by SNS Uzivo
Budisavčanin
13/05/2023 18:41

Budisava nadomak Novog Sada bez fabrike o kojoj se pričalo u industrijskoj zoni sever(Ž.Stanica)Aerodroma to se samo pred izbore priča,a predsednik i nema pojma da tu žive srbi i madjari bolje nego mnogi drugi…