FOTO: SHUTTERSTOCK

Od 1. septembra banke moraju da snize cene naknade za platne usluge građanima za 30 odsto, a neće ih povećavati narednih godinu dana.

Svih 14 banaka u Srbiji koje su u proteklom periodu povećale naknade za svoje usluge od 1. septembra moraće da ih snize za 30 odsto, ali ne ispod nivoa na kome je cena usluga bila pre povećanja od 1. januara 2021. To znači da će, recimo, vođenje tekućeg računa mnogima pojeftiniti za 105 dinara, izdavanje serije čekova za 120 dinara, a isporuka kartica na kućnu adresu i za čak 240 dinara, pokazala je računica Kurira.

Podsetimo, nakon što su banke samoinicijativno počele da dižu cene svojih usluga za privredu i građane, i čak uvode nove namete, Narodna banka Srbije je s bankarima sela za sto i dogovorila se s njima o vraćanju iznosa naknada u rikverc, kao i da u narednih godinu dana, počev od 1. septembra, ne povećavaju cenu naknada.

Konkretno, neposredan rezultat dogovora je da sve banke koje su povećavale naknade za platne usluge građanima od 1. januara 2021. te naknade od 1. septembra umanje za 30 odsto ili ih vrate na nivo pre njihovog povećanja.

– Time će građani u narednoj godini dana, prema našim trenutnim procenama, ostvariti benefit na zbirnom nivou od sedam milijardi dinara, što je efekat koji nije zanemarljiv u aktuelnim okolnostima, u kojima se i u narednom periodu očekuju izazovi iz međunarodnog okruženja i troškovni pritisci na globalnom nivou.

Od toga se na uštedu po osnovu umanjenja naknade za održavanje tekućeg računa odnosi oko 2,5 milijardi dinara, na uštedu po osnovu umanjenja naknade za izvršena plaćanja – oko 1,5 milijardi dinara, dok se ostatak (oko tri milijarde dinara) odnosi na uštedu po osnovu umanjenja ostalih naknada – poručili su ranije iz NBS.

Foto: Profimedia

Na konkretnim primerima to znači da će naknada za održavanje tekućeg računa, koja je sa 230 dinara povećana na 350, nakon umanjenja od 30 odsto iznositi 245 dinara, odnosno biće jeftinija za 105 dinara u odnosu na sadašnji iznos. Isti princip se koristi i za ostale naknade koje su vezane za platni račun pa će tako kod izvršenja plaćanja, naknada povećana sa 0 na 20 dinara, nakon umanjenja od 30 odsto iznositi 14 dinara.

Ujednačena osnovna ponuda

Platni račun od 150 dinara

Bankari su se dogovorili i da građanima ponude pakete platnog računa sa osnovnim uslugama za 150 dinara mesečno.

Za taj novac moći će da dobiju tekući dinarski račun u banci, da besplatno podižu gotovinu na šalteru i na bankomatima svoje banke, da dobiju besplatnu debitnu karticu, mobilno i elektronsko bankarstvo koje omogućava i neograničen broj transakcija putem QR koda na prodajnim mestima.

– Kod onih banaka koje naplaćuju naloge u elektronskom ili mobilnom bankarstvu, imaće popust od 30 odsto u odnosu na najnižu cenu tog naloga koju plaćaju korisnici ostalih paketa.

Pored toga, moći će da taj paket nadograde nekom dodatnom uslugom, kao što su kreditna kartica, devizni račun, dozvoljeno prekoračenje ili izdavanje čekova, bez potrebe da prelaze na skuplji paket, a naknada koju za tu uslugu treba da plate ograničena je, tako da im se ta dodatna usluga isplati više od prelaska na skuplji paket.

Svim građanima data je mogućnost da pređu na ovaj paket ukoliko ocene da će zadovoljiti većinu njihovih potreba, i mogu da ga nadograde dodatnom uslugom. Dodatni paket koštao bi 225 dinara mesečno umesto 300 dinara, što je cena skupljeg paketa – objasnili su iz NBS.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Izdavanja čekova koje je prethodno poskupelo sa 200 na 400 dinara, od 1. septembra bi trebalo da košta 280 dinara. Iako je izdavanje platne kartice ranije bilo besplatno, sada ova usluga košta 400 dinara, dok će nakon pojeftinjenja iznositi kao i izdavanje čekova, odnosno 280 dinara.

Tarifnici uskoro idu u rikverc Usluga Stara cena Sadašnja cena Nova cena Održavanje tekućeg računa 230 350 245 Izdavanje serije čekova 200 400 280 Izdavanje platne kartice 0 400 280 Hitno izdavanje kartice za 48 sati 500 700 500 Isporuka kartica na kućnu adresu 50 800 560

Što se tiče hitnog izdavanja kartice za 48 sati, koje je sa 500 dinara poskupelo na 700, od 1. septembra će opet koštati 500 dinara, budući da bi umanjenje za 30 odsto išlo ispod cene pre poskupljenja. Isporuka kartica na kućnu adresu koja je sa 50 dinara poskupela na čak 800 dinara, nakon pojeftinjenja od 30 odsto koštaće 560 dinara.

Brojka

  • 6,8 miliona otvorenih dinarskih računa ima u Srbiji
  • 13% banke povećale cene osnovnih bankarskih usluga od početka 2021.
  • 12 banaka poskupelo je naknade za vođenje tekućih računa

Banke su se, u skladu s dogovorom sa NBS, obavezale i da ukinu ili prilagode stvarnom trošku naknade za pojedine netipične usluge, kao što su promena pina na bankomatu, provera stanja na bankomatu, naplata neosnovanih reklamacija, trajna blokada kartice, deblokada kartice.

kurir.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments