Foto: Pexels

Vreme je da se udaljimo od masne hrane i uzmemo nešto manje obrađeno. Iako je istina da nijedna hrana neće izbrisati linije smeha ili učiniti da se ponovo osećate kao da imate 22 godine, zdrava ishrana puna namirnica protiv starenja može poboljšati kvalitet kože, imunitet i još mnogo toga. Napravite zalihe ovim sastojcima koje su odobrili stručnjaci.

ORAŠASTI PLODOVI

Bez obzira koji orašasti plod odaberete- brazilski, indijski orah, lešnik- svi su oni heroji protiv starenja zahvaljujući svojim anti-inflamatornim efektima na snižavanje holesterola. Ciljajte na jednu šaku svakog dana, jer su oni takođe fantastični izvori proteina, vlakana i mikronutrijenata.

ANANAS

Ovo tropsko voće je bogato mineralom zvanim mangan, koji je neophodan za aktiviranje enzima zvanog prolidaza, koje obezbeđuje aminokiselinu prolin za formiranje kolagena u koži, koja igra ulogu u snazi i elastičnosti kože.

CRNA ČOKOLADA

Tamna varijanta čokolade je puna flavanola, za koje se veruje da doprinose izgledu, povećavajući dotok krvi u kožu. Flavanoli takođe apsorbuju UV zračenje, štiteći vašu kožu od štetnih efekata sunca.

Foto: Pexels

MASLINE

Ako ste ljubitelj ovog slanog voća (da, voća), nema razloga da ga ne jedete stalno. Masline su neverovatan izvor polifenola i drugih fitonutrijenata koji pomažu u zaštiti vaše DNK i održavaju izgled i osećaj mlađe. Samo budite sigurni da preskočite konzerviranu vrstu, jer proces uklanjanja koštica zapravo lišava maslinu vitalnih hranljivih materija koje tražite.

BROKOLI

Možda niste voleli brokoli kao dete, ali postoji dobar razlog da ga jedete kao odrasla osoba. Studija iz 2016. godine je pokazala da sadrži biljni pigment lutein, koji je povezan sa „kristalizovanom inteligencijom“ – sposobnošću da se koriste veštine i znanje koje sada imate u svojim starijim godinama.

ZELENI ČAJ

Ovo je odličan napitak za održavanje mladosti vašeg tela jer pomaže u održavanju zdravih ćelija, štiti ih od oštećenja i smanjuje stres.

Foto: naturalwealth.com.hr

POSOLJENA VODA

Znate da je hidratacija kritična kada želite da izgledate i osećate se najbolje, ali ako ste već dehidrirani, tečnosti koje sadrže malo soli i šećera mogu vas zapravo hidrirati bolje nego sama voda. Probajte da razblažite voćni sok (pola vode, pola nezaslađenog soka) i dodajte prstohvat soli. Daće vašim ćelijama kože potrebnu hidrataciju da dobiju sjajan, rosni izgled.

SPANAĆ

Postoji razlog zašto je ova zelena lisnata namirnica glavna: ne samo da je odličnog ukusa, već spanać ima i mnoštvo fitonutrijenata koji pomažu u zaštiti vaše kože od oštećenja od sunca. Takođe sadrži beta-karoten i lutein, dva hranljiva sastojka za koje je istraživanje pokazalo da poboljšavaju elastičnost kože. Ako ste propustili nešto za ručak, povećajte svoju salatu i udubite se za večeru.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments