Foto: Pixabay

Jedan od načina da uštedite struju u svojim domovima je isključivanje iz struje uređaja koje smo ugasili. Ostavljanje ovakvih uređaja uključenim je nešto što svi radimo i na šta se ne obaziremo, ali na duže staze ta navika nas može koštati više nego što mislimo.

Frižider/zamrzivač

Frižider i zamrzivač su stalno uključeni iz očiglednih razloga, te ne iznenađuje činjenica da je oko 12% električne potrošnje domaćinstva rezervisano za njih. Iako ih ne možemo baš isključiti kada izađemo iz kuće, možemo preduzeti jednostavne korake da ih učinimo manjim potrošačima struje.

Redovno čišćenje frižidera, spolja i iznutra, omogućava da ne troši više energije nego što je potrebno, a isto važi i za povremeno otopljavanje kako se ne bi sakupile zalihe leda.

Foto: Pexels

Televizor

Skoro svi gasimo televizor tako što pritisnemo crveno dugme, ali to ga ne isključuje iz struje već samo šalje u standby režim. To znači da struja i dalje protiče kroz njega i da je on i dalje troši, što se možda ne vidi toliko na mesečnom nivou, ali na godišnjem se i te kako vidi i nije zanemarljivo.

Konzole

Na sličnu temu, konzole za video igre se često ne isključuju u potpunosti kako bi se kasnije brže uključile i kako bi se brže pokrenule igre, a one uopšte ne troše malo struje i kod njih se ušteda primećuje čak i na dnevnom nivou, tako da naredni put kad završite igranje, nemojte ići na standby nego na shut down.

Kuvalo za vodu

Kuvalo za vodu ne troši previše struje ni kada radi, ali kako se ono ne koristi svaki čas, apsolutno nema potrebe da ostane uključeno u struju ceo dan, iz finansijskih i bezbednosnih razloga.

Punjači

A kada smo kod bezbednosti, ni punjači za telefone i druge uređaje uopšte ne moraju biti konstantno uključeni u struju, jer nas to prilično košta. To svi radimo, ali kada bismo krenuli redom da isključujemo sve punjače za telefone, tablete i ostale uređaje, sigurno bismo videli razliku posle nekog vremena.

Foto: Varin Rattanaburi / Profimedia

portalanalitika.me

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Semwrijanac
14/11/2022 17:57

Ne zajebavajte vise ovaj narod