Foto: kazaljka.net/PROFIMEDIA/ALFREDO FALCONE / LAPRESSE/zvanični veb sajt parnivaljak.com/Ilustracija

Ove godine oprostili smo se od brojnih poznatih legendi, koji su se svojim delima zapisali u istoriju. U nastavku im odajemo počast.

Na početku godine, 22. januara napustio nas je pevač grupe Parni Valjak Aki Rahimovski. On je preminuo u 67. godini. Iza sebe je ostavio suprugu i troje dece.

Foto: ATA Images

U februaru ove godine preminuo je ambasador Republike Srbije u Portugalu Oliver Antić. Pamtićemo ga kao vrsnog profesora, velikog patriotu i pravnika oštrog uma i britke reči.

Foto: N1

U martu nas je napustio srpski i jugoslovenski književnik, scenarista i dramaturg Milovan Vitezović. Pisao je pesme, romane, eseje, kritike, aforizme, filmska i tv scenarija. Objavio je više od četrdeset knjiga u preko sto pedeset izdanja. Njegovi najpoznatiji romani su “Lajanje na zvezde“ i “Šešir profesora Koste Vujića“, prema kojima su urađeni najlepši srpski film i serija.

Foto: Marina Lopičić

Takođe, u martu je preminuo i novinar, književni kritičar i kolumnista Igor Mandić. Pisao je za brojne novine i magazine u SFRJ, a kasnije u regionu i bio čest gost radijskih i televizijskih emisija. Autor je 34 knjige, uključujući “Oklop od papira”, “Predsmrtni dnevnik”, “Sebi pod kožu”…

U aprilu je preminuo istaknuti pozorišni reditelj i profesor Dejan Mijač. Bio je jedan od najznačajnijih teatarskih reditelja i u karijeri, dugoj više od šest decenija. U jednom periodu bio je reditelj Narodnog pozorišta u Tuzli i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Režirao je na mnogim scenama u Jugoslaviji, a posebno u Novom Sadu (oko 40 režija), Beogradu, Zagrebu, Somboru i Nišu.

Foto: Printscreen

Legenda jugoslovenskog fudbala Ivan Ivica Osim, preminuo je u maju. Odigrao je 16 utakmica za reprezentaciju Jugoslavije i bio deo tima na Olimpijskim igrama u Japanu.

Foto: Gol.hr-Dnevnik/ Arhiva/AFP

Branko Cvejić, glumac koji je igrao u više od 40 filmova i serija, preminuo je u julu. Bio je direktor JDP-a od 2002. do kraja 2011. Kao producent/direktor vodio je veliki broj nezavisnih projekata i koprodukcija. Dobitnik je priznanja internacionalnog ranga – Zlatnog lovorovog vijenca na MESS-u u Sarajevu, Nagrade za pozorišno stvaralaštvo „Grad teatar“ festivala Grad teatar Budva (2011), nagrade festivala Dani Sarajeva (2011) i jedinstvene nagrade nacionalnog značaja, „Nikola–Peca Petrović“ Pozorišnog maratona u Somboru (2006).

Foto: kazaljka.net

U avgustu je preminuo i potpredsednik Skupštine Srbije, general u penziji Božidar Delić. Iza sebe je ostavio i bogatu vojnu bografiju.

Foto: Printscreen

Čuveni srpski kompozitor Kornelije Kovač bio je pijanista i aranžer. Preminuo je u septembru 2022. godine. Pisao je muziku za pozorište, filmove i televiziju. Napisao je pesme i za neke od najvećih domaćih muzičkih zvezda, poput Zdravka Čolića i Lepe Brene.

Foto: sr.wikipedia.org

Bivši fudbaler i trener Partizana, Miodrag Ješić poginuo je u saobraćajnoj nesreći u decembru. Ješić je fudbalsku karijeru počeo u Žarkovu, a zatim se preselio u Partizan. Pet godina bio je član seniorskog tima crno-belih, pre nego što se preselio u Tursku i za dva tamošnja kluba odigrao još pet sezona.

Siniša Mihajlović bio je srpski fudbaler i fudbalski trener. Prošao je sve mlađe kategorije Borova iz Vukovara, a 1986. je sa 17 godina prebačen u prvi tim. Za prvi tim je debitovao 25. maja 1986. godine. Nakon toga prelazi u Vojvodinu 1988. godine. Ubrzo, uspesi su se nizali, a istorija se pisala. Dana 13. juli 2019. godine, Mihajlović je saopštio na konferenciji za štampu da mu je dijagnostifikovana leukemija a borba je trajala do 16. decembra 2022. godine.

Siniša Mihajlović, Foto: EPA/Simone Arveda

Dejan Tiago Stanković bio je srpski i portugalski pisac i književni prevodilac. Živeo je u Beogradu, a po završnim studijama arhitekture, 1991. godine, preselio se u London. Nakon toga se seli u Lisabon, gde je živeo, prevodio i pisao na srpskom i portugalskom jeziku. Osim fikcije pisao je i kreativnu nefikciju za brojne srpske, hrvatske, portugalske, britanske i brazilske pisane medije. Bio je kolumnista beogradskog nedeljnika NIN. Preminuo je 21. decembra.

Izvor: Nova.rs/Zoran Lončarević

Masimo Savić jedan je od poslednjih velikana koji su nas napustili u teškoj godini. Masimo je bio jugoslovenski i hrvatski rok muzičar. Rođen je u Puli, a kasnije je živeo u Italiji i Austriji. Godine 1982. postao je član zagrebačke art-rok grupe Dorijan Grej i sa njom objavio svoj prvi album pod nazivom Sjaj u tami, a dve godine kasnije i album Za tvoje oči. Tokom karijere Masimo je sarađivao sa grupom Ekatarina Velika, pevao je na njihovom drugom albumu iz 1985. godine, učestvovao je na pločama grupe Film, Denis & Denis i Geto, a povremeno je nastupao sa grupom Le Cinema. U mladosti se zabavljao sa poznatom pop pevačicom Bebi Dol. Svoj muzički doprinos dao je u TV rok opereti Kreatori i kreature Vladimira Milačića.

Foto: Damir Dervišagić

nsuzivo.rs

 

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
31/12/2022 09:32

Ovo su mi sve omiljeni glumci, knjizevnici, pa svi odose… Samo hocu da vam kazem da mi je omiljeni politicar AV 🙂

Last edited 1 mesec ranije by SNS Uzivo
BDP
31/12/2022 17:14

Moja mama takodje…moj velikan…