Foto: Twitter

Deci je potrebna zdrava izbalansirana ishrana koja sadrži hranu iz svake grupe kako bi dobila širok spektar hranljivih sastojaka koji će im pomoći da ostanu zdravi. Apetiti dece variraju u zavisnosti od starosti, napretka rasta i aktivnosti koju su radili, tako da je važno obezbediti porcije odgovarajuće veličine. Ali, postoji ona hrana koju bi deca trebalo češće da izbegavaju nego da je konzumiraju. 

ČIPS I POMFRIT

Pomfrit je veoma popularna hrana među decom, a čak i odrasli vole da ga grickaju. Ali, ovako spremljen krompir je pržen duboko. Isto važi i za čips. Tako velike količine zasićenih masti povećavaju loš holesterol i povećavaju rizik od gojaznosti, visokog krvnog pritiska, respiratornih poremećaja i osteoporoze.

VIRŠLE

Glatka, klizava tekstura uz pomoć ulja ili sosa izaziva crvenu zastavu zbog potencijalne opasnosti od gušenja kod dece mlađe od 10 godina. U februaru 2010. godine, Američka akademija za pedijatriju je posebno spomenula viršle kao jednu od vodećih nezdravih namirnica povezanih sa fatalnim gušenjem. Osim opasnosti od gušenja, prže se/peku na roštilju, sadrže konzervanse i ne pružaju nikakvu ishranu.

Foto: maxresdefault

PUTER I SIR

Deca vole puter i sir, a iskreno, ko ne voli? Namaz putera ili velikodušna kašika sira na neki način osigurava da se tanjir uredno poliže. Međutim, puter i sir sadrže zasićene masti i hemijske zagađivače – stoga nisu bezbedni za decu. Takođe, sirevi poput gaude ili trapista mogu da izazovu zatvor kod mlađe dece.

SLATKIŠI I LIZALICE

Sa gomilom šećera, veštačkih boja i aroma, tvrde bombone, žvake, lizalice, žele karamele i ostali slatkiši mogu izazvati karijes i druge probleme sa zubima. Hranljiva vrednost je nula. Ove nezdrave namirnice mogu se rezervisati kao posebne poslastice, ali zbog praznih kolica sa ishranom, najbolje ih je konzumirati pod kontrolom.

Foto: Cleveland Clinic’s Health Essentials

ČOKOLADNO MLEKO 

Mnogi roditelji daju deci čokoladno mleko ili čokoladne šejkove kako bi prikrili mleko. Međutim, ono samo tera decu da traže još više čokolade.

VOĆNI JOGURT

Voćni jogurti sadrže mnogo šećera, konzervanasa, veštačkih aroma i boja, i u suštini ništa hranljivo ili korisno za telo i zdravlje vašeg deteta. Detetu je bolje zato dati sveže voće za užinu ili sam napraviti smuti/voćnu salatu.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments