Претрага
Претрага
Close this search box.

Ovih PET namirnica nikad nemojte dodavati u smuti, među njima i avokado

Foto: CBS News

Voće, povrće, semenke i orašasti plodovi dodaju potrebnu količinu proteina, vlakana, vitamina i zdravih masnoća vašem smutiju. Sastojci poput zašećerenog jogurta, zaslađivača i voćnog soka mogu biti prepuni sastojaka koji mogu da umanje potencijalnu nutritivnu vrednost smutija, ostavljajući piće s visokim učešćem dodatnih šećera i nezdravih masnoća, piše eatthis.com.

Voćni jogurti

Jedan od najčešćih sastojaka koje ljudi stavljaju u svoje smutije je jogurt, ali ako se radi o jogurtima koji sadrže vrlo malo šećera mogu biti sastavni deo. Međutim, mnogi ljudi u smutije dodaju aromatizovane jogurte pune šećera, što nikako nije ispravno.

Foto: SixtyandMe

Voćni sok

Dodavanje voćnog soka samo će povećati količinu šećera u vašem smutiju. Radije razmislite o opciji vode ili bademovog mleka koje možete dodati.

Konzervisano voće

Konzervisano voće može da se čini kao najbrža, najjeftinija i najpraktičnija opcija, ali većina konzervisanog voća dolazi upakovana u sirupe koji povećavaju konačni šećer. Kako biste izbegli dodatne šećere i samo prigrlili prirodne šećere u voću, pokušajte da se držite svežeg voća. Smrznuto voće još je bolje, jer zadržava nutritivnu vrednost, ne kvari se brzo i vašem smutiju daje kremastiju teksturu.

Zaslađivači

Umesto šećera odlučite se za nešto “prirodnije” i umesto toga dodajte med ili javorov sirup. Nažalost, ovi prirodni zaslađivači možda su manje obrađeni, ali vašem napitku još uvek dodaju tonu šećera pa je zato najbolja opcija da ih skroz izbegnete.

Pripazite sa sastojaka poput avokada i kokosovog ulja

Avokado se sastoji od zdravih mononezasićenih masnoća za koje je utvrđeno da pomažu u poboljšanju zdravlja srca i nivoa holesterola. No u jednom avokadu ima 22 grama masti, što je mnogo za samo jedan sastojak smutija. Ako dodate kokosovo ulje u smutije, to može telu da pruži hranjive materije koje mogu da povećaju nivo energije, poboljšaju oralno zdravlje i čak mogu doprineti smanjenju rizika od Alchajmerove bolesti. Nažalost, kokosovo ulje je i dalje izvor zasićenih masnoća, što znači da ga treba konzumirati umereno.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti