Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Trenutno najbrže rastuća gradska četvrt u Novom Sadu nalazi se na severozapadnoj strani grada. Ograničena ulicom Olge Hadžić (naše čuvene matematičarke i akademika) na severu i Bulevara vojvode Stepe na jugu, ulicom Milutina Milankovića na istoku i Draška Ređepa na zapadu, posle „Beograda na vodi“, ovih novosadskih 15 hektara predstavlja drugu po veličinu građevinsku zonu u Srbiji.

Prof. dr Rastislav Stojsavljević; foto: Gradske info

Naselje dobilo ime po vazduhoplovnom oficiru 

Priča je počela 1913. godine kada se na ovom mestu nalazio austrougarski vojni aerodrom. Tri godine kasnije on je dobio i svoje prateće objekte. Srpska eskadrila pobedonosno se ovde prizemljila u francuskim borbenim avionima novembra 1918. godine. Ovim simboličnim činom nagovešten je ulazak „srpske Atine“ u sastav Kraljevine SHS. Prva škola za pilote i rezervne oficire radila je na ovom prostoru između dva svetska rata.
Naselje je dobilo ime po vazduhoplovnom oficiru Jovanu Jugoviću i to ime nosi od 1927. godine. Tokom prvih godina Drugog svetskog rata, aerodrom je služio za poletanje nemačkih aviona na Sovjetski Savez, a posle oslobođenja za avione Crvene Armije prilikom njihovih desanta na Sremski front.

Foto: Nikola Bilić, nsuzivo.rs

Prve kuće niču devedesetih godina prošlog veka, tokom 2022. godine 483 pripadnika službi bezbednosti po povlašćenim uslovima dobila je krov nad glavom

Dugo godina prostor uz južnu stranu današnjeg naselja (uz Bulevar vojvode Stepe) služio je kao građevinska deponija. Pored naslaga peska, šljunka, šuta i greda stidljivo počinju da niču prve kuće početkom 1990-ih godina. Kasarna „Majevica“ koja se nalazi istočno do današnje četvrti postradala je tokom agresije NATO zemalja na Srbiju 1999. godine.
I u skladu sa burnom istorijom ovog prostora, ova buduća moderna poslovna i stambena četvrt primila je i svoje nove stanare. Tokom 2022. godine 483 pripadnika službi bezbednosti po povlašćenim uslovima dobila je krov nad glavom. Time će se broj datih stanova popeti na preko 2000. Ovim činom Grad Novi Sad na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, kao i cela Vlada Srbije pokazali su svoju zahvalnost onima koji su na braniku otadžbine bili svih ovih godina.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Jugovićevo kao buduća moderna četvrt biti i deo daljeg razvoja „srpske Atine“

Ovo ogromno gradilište je aktivno od 2019. godine. Stambeni objekti su otvorene forme, sa sve većim brojem pratećeg sadržaja (trenutno 610 parking mesta i skoro 60 stubova javne rasvete). Izgradnja buduće Novosadske atletske dvorane samo će dodatno upotpuniti sadržaj i poboljšati kvalitet života sadašnjih i budućih stanovnika Jugovićeva.
Međutim, mora se napomenuti da će Jugovićevo kao buduća moderna četvrt biti i deo daljeg razvoja „srpske Atine“. Planirana moderna saobraćajnica, koja će ići trasom današnjeg Bulevara Evrope, spojiće autoput E-75 sa Fruškogorskim koridorom. Uz planirani novi most preko Dunava, sremska i bačka naselja će biti dodatno povezana, omogućavajući u velikoj meri problem brzog i sigurnog transporta ljudi i robe.

Naselje Jugovićevo naslanjaće se na ovu magistralu i postati jedan od elitnih delova Novog Sada. Zahvaljujući čoveku koju već punu deceniju uspešno rukovodi srpskom i evropskom prestonicom kulture, ovi značajni urbanistički projekti ne samo da rešavaju i sada i u budućnosti važne životne stambene probleme graćana, već stvaraju Novi Sad za 21. vek. I Jugovićevo za 21. vek.

Autor: prof. dr Rastislav Stojsavljević

10 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
19/10/2022 10:00

Odvratno, policijska drzava, avaj neko mora da stiti vlast od naroda…

Vidoje
19/10/2022 11:14
Reply to  SNS Uzivo

Na zapadu je inace policija bas pronarodski orijentisana hahahaha. Tamo ne biju, tamo miluju!

SNS Uzivo
19/10/2022 11:37
Reply to  Vidoje

Nije sustina kako postupa policija na zapadu nego sto cuva rezim od naroda, a narod je placa. Sto niste somenuli kakva je policija u Rusiji?

Vidoje
19/10/2022 12:19
Reply to  SNS Uzivo

Zato sto i u rusiji drzava ima posla sa zapadnom petom i sestom kolonom koji rade na rastakanju drustva isto ko i ovde!

Biba
19/10/2022 11:33

Elitni deo u socijalnim stanovima, aha svakako…

Vidoje
19/10/2022 13:20
Reply to  Biba

Nesto slicno kao ova titova socijala po limanima

...
19/10/2022 14:55

A šta je sa medicinskimradnicima???

SNS Uzivo
19/10/2022 15:49
Reply to  ...

Pa nama ne trebaju obrazovani, ne trebaju nam inzenjeri, prosvetari… Treba nam samo policija da brani rezim…

Drajver
20/10/2022 07:43

Pa nije samo policija kupila stanove, tu je i vojska, zatvorski čuvari, vatrogasci-spasioci kao i civilna lica pri ovim ministarstvima, onda članovi porodica palih boraca itd. Ali u redu je da se ovakav vid gradnje ponudi i socijalno ugroženim porodicama kao i prosvetnim radnicima, medicinskom osoblju itd. Realna cena kvadrata od 500e treba svima uostalom biti dostupna.

Lulu
21/10/2022 12:02

Cela Srbija se svela na Novi sad i Beograd haha nemas parking mesto da nadjes sve betonitaju redom nigde parka oko zgrade nema stanovi su obicni kavezi a ostatak srbije sta ce nam imamo dva grada samo