Foto: Pexels

Na tržištu postoje manje poznati suplementi koji bi mogli da imaju velike prednosti kod žena koje brinu o svom telu i redovno vežbaju. Kreatin je jedan od njih.

Kreatin je prirodna aminokiselina koja se nalazi u životinjama. To je nešto što prirodno proizvodimo. On pomaže telu u proizvodnji spoja koji se zove fosfokreatin, koji brzo obnavlja energiju za naše mišićne ćelije tokom vežbanja visokog intenziteta.

Kreatin podržava mišiće tokom fizičke aktivnosti visokog intenziteta poput dizanja tegova i kao takav najčešće se koristi u svetu bodybuildinga i powerliftinga. Koristi se i u drugim sportovima zahvaljujući svojoj sposobnosti da poboljša kapacitet treninga. Postoje neki dokazi koji upućuju na to da bi mogao da pomogne u oporavku, poput potresa mozga.

Stručnjaci predlažu da uzimate tri do 10 grama dnevno a rreporuke će se razlikovati u zavisnosti od godina, opšteg zdravstvenog stanja i vežbama koje radite. Kreatin se nalazi u crvenom mesu i ribi, a vegani mogu dobiti dodatne doze suplemenata.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Savo
29/11/2021 16:51

Kreatin je dobra opcija za sve koji treniraju, ne znam zašto ste naglasili “za žene”. Komični ste.