Foto: Novosti

Situacija na severu Kosova i Metohije ovoga jutra je mirna ali izuzetno napeta. Građani Severne Mitrovice , Zvečana i okolnih sredina nešto posle osam sati počeli su uprkos kiši da pristižu na barikadu u Rudaru kod Krsta, dok su mnogi noć proveli na ovoj barikadi u svojim vozilima kojih je od Zvečana do Rudara ali i u pravcu Leposavića bilo i sa jedne i druge strane puta

Naime, saobraćaj magistralnim putem Mitrovica-Leposavić se ne odvija jer se sledeća barikada nalazi na oko dva kilometra od ove u Rudaru, a naredna je u Sočanici mestu na putu između Zvečana i Leposavića.

– Ovo je zaista prevršilo svaku meru. Godinama smo izloženi maltretiranju, šikaniranju, hapšenjima… Na svakom koraku demonstriraju silu, pokazuju da mogu da rade šta i kako hoće. A što je najžalosnije, sve to KFOR i Euleks mirno posmatraju. Čak se može s punim pravom reći da su im saučesnici u svim tim zulumima jer ništa ne rade da ih spreče u jednostranim i akcijama usmerenim protiv srpskog naroda na ovim prostorima – ispričali su nam sinoć žitelji Rudara u jednoj od prvih kuća u ovom mestu idući iz pravca Prištine, a koji su godinama izloženi stresnim situacijama i upadima kosovskih policajaca a kako ističu ranije i vojnika KFOR-a.

I jutros dok se građani severa okupljaju na barikadama pripadnici KFOR-a u svojim vozilima dežuraju nedaleko od svih mesta okupljanja, a kako saznajemo pripadnika kosovske policije i dalje ima kao i proteklih dana u multietničkim delovima severne Mitrovice , Bošnjačkoj Mahali, Tri solitera… gde su prisutni u grupama u razmaku od po nekoliko stotina metara…

Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak i dalje su zatvoreni za saobraćaj ali i pešake čime su brojni žitelji severa Kosmeta koji su se našli u centrlanoj Srbiji onemogućeni da se vrate kući. Inače, osim na barikadi u Rudaru, građani se od jutros u sve većem broju okupljaju i na barikadama u Sočanici i Lešku u opštini Leposavić.

novosti.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments