Foto: TONS/ Aleksandar Milutinovic

Koliko je činjenica da je od 2012. godine do danas u Novi Sad došlo čak 29 investicija, ukupne vrednosti oko 370 miliona evra i 11.500 novih radnih mesta, uticala da zadržimo mlade stručnjake u zemlji, najbolje svedoči podatak da oni sada mahom odlučuju da se zaposle ovde I to na visoko plaćenim pozicijama umesto da pakuju kofere.

Osim što se u vojvođanskoj prestonici godinama unazad nižu velike investicije, uporedo se razvijaju nove sofisticirane tehnologije zahvaljujući čemu naša pamet ostaje u zemlji. Tako se poslednjih 10 godina “Novi Sad isprofilisao kao regionalni IT centar, kao grad budućnosti, grad najnaprednijih, najsofisticiranijih, najmodernijih tehnologija, centar gejming i IT industrije.

Jedan od takvih iskoraka napravljen je i dolaskom nemačke kompanije Kontinental pre četiri godina. Zahvaljujući najsavremenijim tehnološkim rešenjima za automobilsku industriju, za manje od četiri godine rada izrasli su u jednog od najvećih poslodavaca u inženjerskom sektoru u automobilskoj industriji u zemlji, pa sada zapošljavaju oko 750 inženjera, a najavljuju otvaranje i novih radnih mesta.

MN: Mladi u Novom Sadu imaju šansu da rade zavidne karrijere

Saša Ćoringa, generalni direktor kompanije Continental Automotive Serbia, kaže za naš portal da talentovani mladi inženjeri trenutno rade na razvoju najinovativnijih tehnoloških rešenja za putničke automobile i komercijalna vozila kao što su instrument table, radari, kamere, kontrolne jedinice za daljinsko praćenje pozicije i parametara vozila, pristupni sistemi zasnovani na pristupu vozilu pomoću pametnih telefona ili daljinskog otključavanja, upravljački sklop za kontrolu električnih sistema u vozilu, infrastruktura web baziranog servisa, mobilne aplikacije i glavni inovativni projekat za visoko autonomnu vožnju.

Saša Ćoringa, generalni direktor kompanije Continental Automotive Serbia
  • Mladim inženjerima je možda i od najveće važnosti mogućnost da rade na inovativnim i interesantnim projektima na kojima mogu da iskažu sav svoj talenat, znanje i kreativnost. Važan im je i karijerni put, da li imaju ili nemaju šansu da rastu. Ja se nadam da smo uspeli da zadovoljimo ljude i da su oni srećni kod nas – ističe Ćoringa, a kada je reč o brojnim inevsticijama koje u se prethodnih godina slile u Novi Sad, kaže:

MN: Mnogi se iz inostranstva vraćaju i ovde zapošljavaju

  • To je izuzetan podatak i činjenica i drago mi je da smo i mi kao kompanija tome doprineli. Siguran sam da sada sve manje mladih školovanih ljudi koji žive u ovom gradu razmišlja o odlasku. Sada imaju mnogo više mogućnosti, da žive u svom gradu a da rade za svetske kompanije na istim poslovima kao i u inostranstvu koje im nude jako dobre uslove rada i zarade. Mogu da navedem primer iz našeg Continental-a gde imamo kolege koje su odlučile da se vrate iz inostranstva i da ovde nastave svoje karijere – navodi prvi čovek kompanije Continental.

On ističe da se slaže sa činjenicom da je investicioni bum opredelilo mlade stručnjake da u svojoj zemlji grade karijere.

  • Radujem se kada čujem i vidim da sve više kompanija, mislim na visokotehnološke, dolazi i u Novi Sad i u Srbiju. Jer takve kompanije stvaraju okruženje i uslove da naši najbolji stručnjaci mogu da biraju da ostanu i da rade ovde, one podižu standarde podstičući i druge kompanije, što sve ide na dobrobit inženjera i programera.

Antrifle

Investicija vredna 140 miliona evra

Gradi se mega fabriku

Ova kompanija je nedavno otvorla i svoju prvu visokotehnološku fabriku za proizvodnju elektronske opreme za automobilsku industriju.

  • Sa otvaranjem prve “high tech” fabrike u Novom Sadu zaokružili smo priču i možemo sa ponosom da kažemo da će ono što naši inženjeri osmisle i razviju u našem R&D centru u Novom Sadu nositi znak “Made in Serbia” i da će sa ogromnim izvozom biti ugrađivano u najskuplje i najmodernije automobile sveta. U junu ove godine započeli smo izgradnju i druge, nove fabrike u Kaću. Obe fabrike su deo iste investicije vredne 140 miliona evra. Nova “high-tech” mega fabrika, kažem mega jer će biti četiri puta veća od ove prve i imaće 30.000 kvadratnih metara proizvodnog i kancelarijskog prostora, biće završena do septembra sledeće godine. I ona će kao i prva koju smo otvorili u martu i u kojoj je počela proizvodnja, biti deo Poslovne jedinice “Human Machine Interface” (HMI) sa fokusom na proizvodima u unutrašnjosti vozila koji čine bogatijim i kvalitetnijim korisničko iskustvo vozača i putnika. Proizvodi na kojima radimo zbog svoje kompleksnosti izuzetno skupi, a pošto ćemo proizvoditi million primeraka godišnje, vrednost njihovog izvoza biće ogromna što će biti značajno ne samo za našu kompaniju, već i za ukupnu privredu i ekonomiju.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments