Nosite li meso ili mlečne proizvode koje niste prijavili, ti će proizvodi biti zaplenjeni i uništeni, a vi možete biti kažnjeni novčano ili čak kazneno gonjeni

Šta sve smete da prenesete preko granice i u kojim količinama od Nove godine, jedna je od češćih tema među građanima, naročito zbog toga što se često pojavi vest da je neko na granici platio visoku kaznu zbog kršenja propisa.

Znate li koliko cigareta smete uneti u Hrvatsku iz zemalja koje nisu članice Šengena? Koliko mesa, kobasica, parfema ili žestokih pića? U Hrvatsku iz zemalja koje nisu članice EU i Šengena, te zemalja trećeg sveta ne smete unositi meso ni mlečne proizvode. Međutim, smete poneti ograničenu količinu voća, povrća i jaja, proizvode od jaja i med.

Preko granice možete preneti “druge proizvode životinjskog porekla”, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji bataci, do 2 kg po osobi. Dopuštene su i ograničene količine ribe te ribljih proizvoda.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Tako jedna osoba može uneti 20 kg “svežih proizvoda ribarstva bez utrobe ili pripremljenih ili prerađenih proizvoda ribarstva” ili jednu ribu po osobi. Dopušteno je najviše 2 kg mleka u prahu za bebe, hrane za bebe i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga, kao i najviše 2 kg hrane za kućne ljubimce.

Nosite li meso ili mlečne proizvode koje niste prijavili, ti će proizvodi biti zaplenjeni i uništeni, a vi možete biti kažnjeni novčano ili čak kazneno gonjeni.

Preko granice se po putniku mogu prenijeti 4 l vina i 16 l piva te sveukupno jedna od ovih kategorija: jedna litra jakog pića s više od 22% vol. alkohola (npr. vodka ili džin) ili jedna litra etilnog alkohola s 80% vol. alkohola ili 2 l “pojačanog” vina (npr. šeri ili porto) ili penušavo vino.

Moguće je preneti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara ili 50 g duvana. Možete kombinovati bilo koje od tih duvanskih proizvoda, ali ne smete premašiti ukupnu dopuštenu količinu. Možete nositi drugu vrednu robu poput parfema, ali u maksimalnoj vrednosti do 300 evra po putniku. Osobe mlađe od 17 godina nemaju pravo na oslobođenje od trošarine na duvan ili alkohol.

Visoke kazne

Ako se ipak odlučite “kockati”, znajte da možete platiti kaznu i do 12.500 evra. Konkretno, kada se određuje visina kazne, bitno je što ste i koliko toga pokušali prokrijumčariti. Za prekršaj neprijavljivanja robe ili neprijavljivanja sve robe ili nepodnošenja robe ili nepodnošenja sve robe propisana je novčana kazna za fizičku osobu od oko 260 do oko 650 evra.

Za unošenje ili pokušaj unošenja robe u carinsko područje EU-a na skriven način te za nepodnošenje carinske deklaracije za robu ili deo robe, ako je reč o robi komercijalne prirode ili robi za koju su propisane zabrane ili ograničenja pri uvozu ili izvozu, propisana je novčana kazna za fizičku osobu od 390 evra do 12.500 evra.

Foto: elements.envato.com

Poznati primeri kazne iznosili su oko 664 evra za pokušaj unošenja dve vreće, odnosno oko 15 kg kupusa, oko 455 evra za tri bundeve,oko 521 evra za tri akumulatora te čak oko 2.865 evra za 6 kg svežeg i 5 kg suvog mesa.

espreso/vecernji.ba/biznis.ba

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Slobodan
16/02/2023 10:14

Meso se i neisplati nositi jel je meso uHrvatskoj jeftinije i do 20% nego u Srbiji a i dosta prehrambeni proizvoda također