Foto: Hepper

Važno je obratiti pažnju i izbeći da ovih devet namirnica ne završi između njihovih šapa.

  1. Kosti – Određene vrste kostiju mogu biti vrlo opasne za životinje. Zapravo, koštano tkivo može probušiti probavni trakt životinje ili se zaglaviti u dušniku.
  2. Pileća krilca – Iako su vama ukusna i nežna, pileća krilca su apsolutno zabranjena. Pileće kosti su nežne i usitnjavanje može uzrokovati crevne opstrukcije, ili još gore, gušenje.
  3. Hot dog – S obzirom na količinu soli, konzervansa i aroma bolje je izbegavati prežderavanje. Hiperkalorične, loše probavljive i izrazito nezdrave viršle nisu prijatelji zdravlja vašeg ljubimca i, koliko god bile ukusne, treba ih zabraniti i izbaciti iz ishrane ljubimca i vlasnika.
  4. Kukuruz u klipu – Kao hrana nije otrovna niti se ne preporučuje, ali njegov poseban oblik (koji najviše privlači pse) može biti opasan i uzrokovati gušenje.
Foto: Gro Intelligence

5. Luk – Iako opasnost nastaje u slučaju gutanja većih količina, lukom, kao i belim lukom ne smete hraniti kućni ljubimci. Njegov hemijski sastav je otrovan, posebno za pse. Simptomi intoksikacije su slabost, nevoljkost kretanja, gubitak apetita, tamna boja mokraće.

6. Čips i perece – So je neprijatelj broj jedan za srce i arterije ljubimaca. Što se tiče mačaka i pasa, konzumiranje hrane bogate natrijumom može uzrokovati povraćanje, dijareju, otežano mokrenje, groznicu. U najtežim slučajevima može izazvati pravo trovanje, pa čak i smrt.

7. Grožđe – Držite oči širom otvorene kada su u pitanju voćne salate i bobičastog voća. Grožđe za neke pse može biti strašan neprijatelj jer je vrlo otrovno, čak i smrtonosno. Iako uzroci još uvek nisu u potpunosti shvaćeni, konzumacija grožđa povezana je s teškim oblicima bolesti bubrega.

8. Čokolada – Konzumiranje čokolade i zaslađivača na bazi ksilitola može biti kobno za pse. Intoksikacija uzrokovana ovim stvarima ispoljava se dezorijentacijom, konvulzijama i problemom sa jetrom.

9. Pivo i alkohol – Dobro je poznata činjenica da mačke i psi obično ližu sve što nađu. Ali pripazite na čaše piva koje su ostavljene bez nadzora i žestoka pića: alkohol je otrov za pse i mačke.

novilist.hr

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments