Foto: Free image stock torange.biz

U istraživanju Beauty Pie, više od 3000 zaposlenih iz 15 različitih industrija upitano je koliko od 18 faktora (uključujući rad pred ekranom, nošenje maske za lice, visok nivo stresa ili visoke temperaturne razlike) utiče i opterećuje njihovu kožu svaki dan.

Svakom od ovih poslova tada je dodeljena takozvana ocena kožnog stresa do 100. Što je rezultat veći, to se više faktora oštećivanja kože javljalo u svakodnevnom radu i to je posao bio zahtevniji za kožu.

S ocenom stresa kože od 74,36, naučna i farmaceutska industrija najgore su za kožu. Zaposleni u ovoj industriji često rade u kasnim ili noćnim smenama i u klimatizovanim prostorima. Mnogi naučnici takođe su izloženi visokim temperaturama, što dugoročno može negativno uticati na kožu. Klima uređaji i slične naprave mogu izvući vlagu iz kože.

Foto: Medium

Rad do kasno uveče ili noću može uzrokovati nedostatak sna, što može dovesti do podočnjaka ili natečenih očiju. A rad na otvorenom i na vrućini izlaže kožu preteranom izlaganju suncu.

Sledi građevinska industrija (električari, građevinski inženjeri, zidari) s ocenom 70,5, zatim energetika (inženjeri, naučnici, terenski radnici) s ocenom od 68,8 te hotelijerstvo i turizam (kuvari, konobari, turistički vodiči, somelijeri) s ocenom kožnog stresa 65,8.

Ovo su najbolji poslovi za kožu

Sektor sporta i slobodnog vremena (učitelji joge, sportski treneri i instruktori plivanja) bio je najbolji sektor za kožu s ocenom 34,2. Zaposleni ove grupe zanimanja retko su pod stresom, obično se zdravo hrane i uglavnom se drže radnog vremena. Iza njih sledi sektor obrazovanja (učitelji, mentori, predavači) s ocenom 38,9. Na trećem mestu među najboljim zanimanjima za kožu su pravni poslovi poput advokata ili sudije. Ova grupa zanimanja ima ocenu 41,9.

miss7.24sata.hr/nsuzivo.rs

 

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments