Foto: Promo

Odeljenje za pedagoški rad i odnose s javnošću u nedelju, 28. maja od 11.00 časova u Muzeju Vojvodine organizuje igraonicu Ruke perem brašno sejem za decu uzrasta 5-10 godina

Inspirisani izložbom “Pšenica – od njive do trpeze” deca će saznati kako iz semena nastaje biljka, kako se mlelo žito i dobijalo brašno, koje su se alatke korišćene, navode iz muzeja. U kreativnom delu deca će sejati brašno, praviti vetrenjače.

Pšenica se na prostoru Vojvodine uzgaja i konzumira od pojave prvih ratara i stočara. Skoro osam hiljada godina vetar je povijao klasje pet različitih vrsta pšenice u plodnoj ravnici, od kojih je tri oduvao u zaborav.

Izložba prati put posejanog zrna pšenice kroz vekove, od uzorane njive, preko žetve, vršidbe, čišćenja i sortiranja, mlevenja, sve do krajnjeg proizvoda – kaše, hleba, ali i piva. Vremenom, ljudi su usavršavali metode i tehnike njenog uzgoja. Prve brazde zaorane su jednostavnim alatkama, a prvo snoplje požnjeveno srpom od jelenskog roga nazubljenog oštrim kremenim sečivima. Proizvodnja pšenice se razvijala od neolitske, preko industrijske revolucije sve do digitalnog doba.

U tradicijskoj kulturi, pšenica ima važnu ulogu u religijskoj i obrednoj praksi. Prisutna je u običajima životnog i godišnjeg ciklusa, a njen značaj u verovanjima stanovnika Vojvodine ogleda se u brojnim ritualima vezanim za agrarne radnje.

Foto: muzejvojvodine.org.rs

Igraonicu vode Vladimira Stanisavljević i Tatjana Ljubojević, muzejski pedagozi.

Prijave su obavezne na mejl adresu pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs.888

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments