Foto: NS Uživo

Srednjovekovna tvrđava u Baču iz 14. veka postala je nedavno još atraktivnija za turiste konzervacijom glavne, Donžon kule i kapije Šiljak, kroz koju se nekad ulazilo u utvrđeni grad, a danas razdvaja savremeno urbano naselje od nekadašnjih bedema.

Donžon kula jedna je od pet koje čine tvrđavu, a bila je mesto poslednje odbrane od neprijatelja. Ova kula sa pet etaža je 1993. godine oštećena u požaru, ali je posle toga, radovima koji su trajali deceniju i po, obnovljena zahvaljujući fondovima EU i projektu “Vekovi Bača” autorke dr Slavice Vujović, arhitekte-konzervatora u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Foto: NS Uživo

– Donžon kula danas je osposobljena za višenamensko korišćenje sa stalnom postavkom arheološkog materijala pronađenog tokom iskopavanja na lokalitetu tvrđave. U njoj se održavaju susreti stručnjaka i studenata iz Srbije i inostranstva. Poseban je doživljaj na vidikovcu, sa kojeg se pruža širok pogled na ravnicu – istakla je dr Vujović.

Darko Vojnović, direktor Turističke organizacije opštine Bač (TOOB), navodi da je u okviru projekta Ministarstva kulture i informisanja “Gradovi u fokusu” od jeseni prošle do proleća ove godine u Donžon kuli uređena autentična srednjovekovna soba.

– Omogućili smo da posetioci tvrđave mogu da sednu na srednjovekovne stolice, za srednjovekovni sto. Patos, nameštaj, luster, zidovi… sve je kao što je nekad bilo.

Primenjeni su originalni materijali, a majstori su radili starim zanatskim umećem i tehnikama – predočio je Vojnović.

Kapija Šiljak iznad prolaza sadrži četvorougaonu etažu od opeke, a podgrađe u koje uvodi i danas ima tridesetak kuća. Tvrđava sa podgrađem je proglašena za kulturno-istorijsku celinu od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

– Još nismo odlučili da li ćemo u objektu kapije izložiti replike srednjovekovnog oružja ili će biti preuređen u vizitorski centar. U svakom slučaju, kapija ostaje polazište ka tvrđavi, koja je od nje udaljena svega 500 metara – kazao je Vojnović.

Foto: TOOB

FILMADŽIJE

REKONSTRUISANA Donžon kula sa okolnim bedemima postala je omiljena filmska destinacija. Ovde su snimani domaći filmovi “Sveta Petka – krst u pustinji” po romanu “Petkana” LJiljane Habjanović Đurović i “Put ružama posut” o životu princeze Olivere Lazarević. Na tvrđavi u Baču snimljen je i film After rain novosadske grupe “Zeleni barjak”, koja se bavi očuvanjem srednjovekovnih vrednosti i viteških vrlina.

Foto: TOOB

novosti.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments