PADAJU CENE OSNOVNIH NAMIRNICA Sugrađani mogu da predahnu u narednom periodu, za NS Uživo objašnjava pravni savetnik

Foto: Ilustracija/Pixabay

Cene pojedinih artikala, uglavnom osnovnih životnih namirnica, kao što su ulje, šećer, brašno, mleko, u domaćim marketima su u poslednjih nedelju dana snižene i do 15 procenata, javljaju mediji.

Reč je uglavnom o proizvodima trgovačke robne marke i to o redovnim cenama, ne akcijama, ali u maloprodajnim lancima ipak, kažu, da ne mogu da tvrde da će sniženja da se nastave ovim tempom. Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je da je “Srbija pobedila inflaciju, jer cene u maloprodaji počinju da padaju”, piše Politika.

Foto: Shutterstock

U Novom Sadu ovaj trend smanjenja cena još uvek nije zvanično potvrđen, kako za NS Uživo ističe Mladen Alsirović, pravni savetnik iz Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine. Međutim on je rekao da je to nešto što se očekuje u narednom periodu i dodao:

– Evidentno je da se smanjio promet u maloprodajnim objektima i da potrošači reaguju na povećanje cena tako što manje kupuju. S tim u vezi, neki logičan potez je da se trgovci odreknu dela marže, odnosno da spuste cene svojih proizvoda kako bi zadržali likvidnost i kako ne bi ugrožavali dalje svoje poslovanje. Očekujemo da u nekom narednom periodu dođe do značajnijeg pada cena s obzirom na to da su trgovci kreditno zaduženi i da moraju da plaćaju veće rate kredita.

Ukoliko proizvođači nastave da povećavaju cene svojih proizvoda to će prouzrokovati pad prometa, što im se može vratiti kao bumerang

Foto: N. Živanović

– Cene su dostigle svoj maksimum pa zato sada stagniraju i sada je došao na red i njihov pad. Pad će se prvenstveno odnositi na prehrambene artikle, jer je kod njih zabeležen i najveći rast. Što se tiče sirovina za proizvodnju, kao što su žitarice, suncokret, šećerna repa, Srbija je poljoprivredna zemlja i toga ima u dovoljnim količinama, pa čak i viška za izvoz – objasnio je Alsirović.

Podsetimo da su se poljoprivredni proizvođači dogovorili sa državom u vezi sa povećanjem subvencija i nekih olakšica za gorivo, iz tog razloga očekujemo da će i njihovi proizvodi biti jeftiniji, zaključio je za naš portal pravni savetnik.

Kako objašnjavaju stručnjaci, geopolitička situacija u ovom trenutku ne ide u prilog daljem povećanju cena, stoga se očekuje nastavak ovog trenda pada cena koji će svakako obradovati sve potrošače.

M. Š.

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Milan NS
31.05.2023 14:20

Hahahahaha! Ne moram da gledam cene, dovolijno je da čitam režimske novine pa da živim kao u Švajcarskoj

Gost
Pero
01.06.2023 08:49

Tuzno,jadno i zalosno koje lazi plasirate,obidjite malo prodavnice!

Povezane vesti