Foto: Nova.rs
U krivičnim prijavama zbog korupcionaškog poslovanja Petrovićevog fonda za razvoj novih tehnologija pominjana je ukupna suma opljačkanih para veća od 5 miliona evra. Ta suma je sigurno još i veća jer je Petrovićev fond za nove tehnologije raspolagao sa ukupno 33 miliona evra koji su završili ne nekim drugim skrovitim mestima

 

Niko u Novom Sadu se nije iznenadio što su brižljivo sklonjene pare opet na suncu. Jer, upravo se razjasnilo da je dr Dragoslav Petrović, desna ruka Bojana Pajtića, na tajnom računu u švajcarskoj banci držao džeparac od 1,9 miliona “švajcaraca”, što mu dođe oko 1,7 miliona evra. Za te pare se može reći da su “džeparac” jer se svojevremeno sumnjalo da se radi o višestruko većem iznosu koji je pojela korupcija tokom pokrajinske vladavine dvojca Petrović-Pajtić. Nakon silaska sa vlasti, Pajtićev potpredsednik Petrović jednostavno je isčezao. Otkriće tajnog računa pokazuje da je bila uzaludna njegova nada da će biti zaboravljen radi uživanja u ukradenom novcu. Evo ga opet na radaru. Tu je. Još dok je Dragoslav dr Petrović sedeo u fotelji potpredsednika Pokrajinske vlade Bojana dr Pajtića, u svim medijima objavljivani su tekstovi koji su pojedinačno, detaljno i dokumentovano objasnili četrdesetak korupcionaških afera – najveći broj u Petrovićevom fondu za razvoj novih tehnologija. Javnost je upoznata sa primerima očigledne, neinteligentne i bizarne korupcije. Podnete su krivične prijave koje su brže-bolje odbačene od tužilaštava širom Vojvodine koje je iznedrila Pajtićeva reforma pravosuđa. Podozrevana nedela dr Petrovića i Pajtića bila su: zloupotreba službenog položaja, prevare i mito. U krivičnim prijavama zbog korupcionaškog poslovanja Petrovićevog fonda za razvoj novih tehnologija pominjana je ukupna suma opljačkanih para veća od 5 miliona evra. Ta suma je sigurno još i veća jer je Petrovićev fond za nove tehnologije raspolagao sa ukupno 33 miliona evra koji su završili ne nekim drugim skrovitim mestima.

– Petrovićev kostur iz ormana od 1,9 miliona “švajcaraca” koji je ispao u tamošnjoj banci, pokazuje da su sumnje da je ukupna šteta koju je trpeo pokrajinski budžet za vreme Petrović-Pajtića mnogo, mnogo veća. Razlika mora da je tu negde. Nakon otkrića para na tajnom računu prof. Petrović je izjavio da je sit podmetanja u javnosti, što mu dođe kao da mu je neko podmetnuo pare, a nije. Uostalom ko ne bi voleo da mu neko “podmetne” 1,9 miliona švajcarskih franaka!? – kaže jedan od nekadašnjih radnika Pokrajinske vlade, koji je nakon pada Pajtića, otišao u penziju. On dodaje da je razumljivo što bi prvi korupcionaš Pajtićevog režima u Vojvodini želeo da ostane u dubokoj diskreciji.

– Ako bi se dalje čačkalo sa onovremenim budžetskim rashodima, moglo bi još svašta da ispadne na svetlo dana. Poznato je, na primer, da je dr Dragoslav Petrović, kao šef Pokrajinskog sekretarijata za nauku, bio glavni gazda za dodelu gomile evra za projekte koji su navodno završavali na Novosadskom univerzitetu, u zdravstvu i bogtepita gde sve ne. Godišnji izveštaji tih fondova koričili su se kao debele knjige o astronomskim iznosima, bez verodostojnog opisa efekata od spiskanih para. Sve u svemu, kada bi se podvukla crta i sabralo ono što je isplaćeno za ono čega nema, plus recimo trošak za upropašćivanje Razvojne banke Vojvodine, došlo bi se najmanje do cifre od pola milijarde evra štete u njihovu korist – kaže naš sagovornik.

Slučajevi korupcije i kriminala u vrhu režima Bojana Pajtića bili su očigledni, primitivni i bizarni, zato što su korupcionaške i kriminalne radnje izvršene neznalački, nemaštovito, neoprezno, bez posebnih specijalnih znanja i veština, nerafinirano i zato što se uvek baziraju samo na jednoj pretpostavci: da će prevare i pronevere biti zaboravljene i da nikada niko neće pokazati interes da se ti postupci rasvetle i objasne (drugim rečima zasnivali su se na pretpostavci da će Pajtićeva nomenklatura vladati večito, ili dovoljno dugo da se izbrišu, ili nestanu tragovi). Kao bizarni, ovi slučajevi su okarakterisani zato što poslovi kakve je vodila Pajtićeva administracija ne postoje i ne praktikuju se nigde sem u Alibabinoj pećini.

 

Petrović i Pajtić obilazili su improvizovane pogone, koji su zatvarani posle dva dana, slikali se na televiziji i odlazili kao što su odlazile i pare. Zabeleženo je da su neke od tih fiktivnih pogona novih tehnologija otvarali pred kamerama i po par puta

Četrdesetak slučajeva korupcije koji su svojevremeno obelodanjeni više liče na viceve i anegdote nego na inteligentni napad na budžet tojest tuđe pare. Šema je bila jednostavna. Firma – partner dr Petrovića se obično obavezivala da će za Petrovićeve pare, odnosno pare iz pokrajinskog budžeta koje je on derlio, izgraditi novi pogon sa novom tehnologijom. Firme su uzimale pare, novac je podeljen, a nije izgrađeno ništa. To je funkcionisalo kao crtani film o Dušku Dugoušku, kao prevarantu sa kulisom nepostojeće banke, koju nosa sa sobom i časkom je ističe kad vara “klijente”. Tako su i Petrović i Pajtić obilazili improvizovane pogone, koji su zatvarani posle dva dana, slikali se na televiziji i odlazili kao što su odlazile i pare. Zabeleženo je da su neke od tih fiktivnih pogona novih tehnologija otvarali pred kamerama i po par puta. A najbolji štos izveden je kad se ispostavilo da su neka od propalih, ili fiktivnih preduzeća sa kojima je poslovao fond prof. Petrovića – švorc. Onda im je profa rekao da dug plate u robi, pa je na kraju nestala i roba, iako puno te robe nikada niko nije ni video jer je nije ni zaprimio.

Danas se svih tih avantura i podviga dvojice doktora i profesora koji su vedrili i oblačili nad ravnicom, malo ko i seća. Pojeo vuk magarca – progutala Švica pare! Ali, u stvari nije. Samo što professor Petrović ne želi da se toga seća, a voleo bi i da se o parama ne priča. Bilo mu je fino u ilegali. Profesora Pajtića, koji botuje na tviteru sve u šesnajest, nema ko da pita o švajcarskoj avanturi njegovog potpredsednika, te on i dalje uživa izvesnu diskreciju u koju su ga poslali tužioci koje je velikodušno postavio na njihova mesta.

K.Anđelić

 

ČOVEK IZ SENKE ZA PRLJAVE POSLOVE: Glavnom Pajtićevom saradniku pronađeno 1,9 MILIONA FRANAKA u švajcarskoj banci! Stručnjaci upozoravaju: Tužilaštvo mora da reaguje!

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments