Palata “Svojina” je među prvim dvospratnicama u Novom Sadu, pripadala je SPC, a bila je i Gradska kuća (FOTO/VIDEO)

Foto: Gradske info

Kada se priča o Zmaj Jovinoj ulici u Novom Sadu, treba pomenuti i zgradu na broju 4, pod nazivom „Svojina“.

Ova zgrada u stilu klasicizma oduvek je pripadala Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a da je tako obaveštavao je natpis „Svojina Srpske pravoslavne crkve“, koji se nalazio na fasadi. Zbog toga su je Novosađani kraće prozvali „Svojina“.

Nekada je dominirala centralnim delom Novog Sada i jedna je od prvih dvospratnica u gradu.

Tokom bombardovanja grada 1849. godine, iako je veći deo ulice bio razrušen, ova zgrada za čudo nije pretrpela oštećenja.

U njoj je svojevremeno bio smešten Sud (Tribunal), a kako se gradska administracija više puta selila, jedno vreme je služila kao Magistrat (Gradska kuća), i to ni manje ni više već 6. po redu.

Osnova ove velike dvospratne kuće je u obliku ćiriličnog slova “P”, sa levim i desnim dvorišnim krilom, i središnjim kolskim ulazom.

Palata je više puta obnavljana, a fasada je tokom vremena pretrpela određene izmene. Pred kraj 19. veka, zgrada je iznad 14 vertikala otvora dobila novu dekoraciju. Nad prozorima prvog sprata su trougaoni frontoni, a nad prozorima drugog sprata arhitavni frontoni na konzolama.

Na fasadi je dominantan detalj visoka, centralno postavljena, polukružna atika, dekorisana školjkom i kartušom.

Krov uličnog dela kuće je na dve vode, a dvorišna krila krovom na jednu vodu. Duž dvorišnih krila su tremovi sa širokim poluobličastim svodovima.

U istoriji Novog Sada ova palata je mnogo poznatija po bioskopu „Korzo“, koji se nalazio u dvorištu palate, otvorenom 1910. godine. Ovde je premijerno prikazan film koji je sniman u Novom Sadu – „Detektiv kao lopov“, autora Vladimira Totovića iz 1916. godine.

gradskeinfo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti