Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišli su radove na renoviranju i adaptaciji Mađarskog kulturnog centra „Petefi Šandor” i Studentskog doma „Evropa” – Európa Kollégium. 

-Želim da se zahvalim Milošu Vučeviću na decenijskom prijateljstvu, saborništvu, partnerstvu i tome da mađarska zajednica može da sačuva svoj identitet. Novi Sad je i naš grad i to doživljamo na isti način i od gradonačelnika. Dokaz za to je i nekoliko lokaliteta, kao što je kulturni centar “Petefi Šandor” koji je odlukom Gradske skupštine prošle godine pretvoren u ustanovu kulture- rekao je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U toku su veliki investicioni radovi na adaptaciji ovog centra- zamenjen je krov, uređen podrum, promenjena stolarija i stavljena nova izolacija. Osim ove investicije, prethodnog vikenda okončan je i niz radova na instalaciji električne energije i popravka sata na crkvi Svete Elizabete na Telepu.

-Kolegijum Evropa je posebno značajna institucija, jer tamo žive i uče studenti koji studiraju na različitim fakultetima Univerziteta u Novom Sadu. Naš strateški interes je da nas deca ostanu ovde i doprinesu opštem boljitku čitavog društva- naglasio je Pastor.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da voli Novi Sad koji je dovoljno širok i veliki da prihvati i primi sve.

-Novi Sad sa pravom ima jednu krunu različitosti i raznolikosti koje nas spajaju a ne razdvajaju. Nikada me nije plašilo da neko priča na svom jeziku ili ide u crkvu koju on želi. Mislim da je to deo kućnog vaspitanja. Posao gradonačelnika je taj da razume i podrži sve zajednice koje žive na teritoriji Grada Novog Sada- kazao je Vučević.

On je dodao da je u ovaj projekat iz gradskog budžeta izdvojeno 110 miliona dinara za potpunu rekonstrukciju, a da će on na jesen postati velelepni objekat.

-U okviru ovog prostora biće i odeljenje Gradske biblioteke koje pokriva područje Telepa. Verujem da ćemo u ovoj prostoriji vrlo brzo moći da učestvujemo u nekim novim priredbama ili obeležavanju važnih datuma- reči su prvog čoveka Novog Sada.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Vučević je istakao da će se u sledećoj fazi adaptacije ovog objekta sređivati i dvorište, kao i trotoar.

-Ovo je investiranje u društvenu stabilnost, koja je preduslov da se investira u objekte. Nije uvek pitanje matematike, a to je pitanje odnosa ukupnih okolnosti. To je Ištvan Pastro i SVM kreirao u pozitivnom pravcu- dodao je gradonačelnik.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments