Foto: Ustupljene fotografije
Humanitarna organizacija „Nađi Raula“ uz podršku porodice Milić i ITKonekt-a, već četvrtu godinu za redom organizovala je dodelu Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“. Nagrada je osnovana sa željom da se u društvu promovišu najbolji među najboljima, mladi ljudi koji mogu motivisati i inspirisati druge mlade ljude da budu proaktivniji.

„Ove godine na konkurs za naše priznanje pristiglo je preko 130 predloga, a nagrađeno je ukupno 14 pojedinaca i institucija. Srećni smo da kao porodica i organizacija podržavamo budućnost Srbije, da podržavamo budućnost svakog zdravog sistema“ – poručio je Jovan Milić, unuk Svetislava Milića i osnivač i umeljivač nagrade.

Ovogodišnju Plaketu mira dobili su učenici i profesori osnovne i srednje škole „Kreativno pero“ iz Beograda, proslavljeni košarkaš Stefan Jović i Njegova svetost Patrijarh srpski gospodin Porfirije.

Foto: Ustupljene fotografije

„Ovu nagradu ne doživljavam kao priznanje, već kao podstrek da kao neko ko stoji na mestu na kojem je stajao Sveti Sava, treba da uloži sve da bi se obezbedio uslov bez kojeg se ne može ostvariti ništa od ovoga što smo čuli, a vezano je za živote nagrađenih i ništa od onih što smo čuli da jesu ideali mladih. A to je mir. Ako je nemir u centru našega postojanja, onda se on zasigurno, bez obzira na napore, talente i znanja, uloženi trud, širi kao koncentrični krug i zapljuskuje sve. Možda ne uvek sprečava ono što može biti plod talenta, rada i čestitosti, onda u najmanju ruku te rezultate i te plodove umanjuje. Osnovni zadatak crkve, sveštenika, episkopa, nije samo da propoveda mir, nego da čitavim svojim bićem živi mir, svedoči mir i širi mir oko sebe. Mi znamo da mir nije pre svega spoljašnja kategorija, nije samo odsustvo sukoba među ljudima, nego je mir pre svega unutrašnja, duhovna kategorija i ako nemamo duhovni mir, koji je rezultat kvaliteta našega odnosa sa Bogom, nemoguće je onda graditi mir oko sebe. Zato u izgrađivanju mira, ali i u izgrađivanju zajednice ljudi, nemoguće je bez duhovnih vrednosti i bez duhovnog mira, u  našem iskustvu i u našem svetosavskom predanju, nemoguće je bez pravoslavne vere“, kazao je patrijarh srpski Porfirije.

Među nagrađenima su i: Luka Radičević i Jana Dragović za oblast nauka i obrazovanje, profesorka iz Ivanjice Verica Kostić za oblast kultura i umetnost, Volonterski servis opštine Zvezdara laureat je u oblasti humanitarnog rada i mirne borbe za ljudska prava, nagrada u oblasti sporta otišla je u ruke mlade Anje Stanković iz Niša. Za institucije godine proglašeni su Fakultet umetnosti iz Niša i Centar za talente Čačak. Specijalna priznanja otišla su u ruke Mladena Mitrovića i Sandre Veljković, mladih doktoranata i Kristine Vasić iz Paraćina, koja je ujedno i najmlađi laureat. Medalju humanosti ove godine dobila je dr Maja Mijajlović iz Kuršumlije.

„Sviram saksofon išla sam na puno takmičenja i osvajala sam prva mesta. Veoma sam srećna što dobijam nagradu i što sam u Nišu“ – izjavila je Kristina Krstić, mlada devojčica iz Paraćina, čija će se fotografija zbog vanserijskih rezultata naći na fotografiji poznate avio kompanije.

Profesorka Verica Kostić iz Ivanjice, koja je dobila nagradu u oblasti kulture ističe koliko joj ovo priznanje znači:

„Ovo priznanje je za mene veoma značajno i predstavlja podsticaj da nastavim da se bavim ovim poslom sa istim žarom kao i do sada“.

Foto: Ustupljene fotografije

Podsetimo, Nagrada „Svetislav Milić“ mladima od srca, prvi put je dodeljena 2019. godine na velikoj sceni Narodnog pozorišta, od tada je svakog novembra Grad Niš domaćin mladim i talentovanim ljudima. Dr Marija Ranđelović, koja je istakla da je tu da podrži mlade:

„Ovde sam da u ime Grada podržim organizaciju Jovana Milića koja traje već 11 godina, ideju o ovoj nagradi koja traje već četiri godine i da podržimo svih 14 laureata koji dolaze iz cele Srbije i iz oblasti koje su veoma važne za budućnost Srbije, iz oblasti obrazovanja, nauke, umetnosti i obrazovanja. Ona je posvećena i putu svetosavlja, tako da podržavamo i to što se uključila i crkva, jer je u današnje vreme, kada je veoma važno mladima pokazati put, nema boljeg načina to učiniti nego da dođe do koordinacije nevladinog sektora i vladinog, ali i crkve“

U okviru dodele Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“, nastupio je i Ženski akademski hor SKC-a, dečiji hor „Čarolija“ iz Niša, Jovana Glidžić, prošlogodišnja dobitnica i studenti Fakulteta umetnosti.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments