Foto: Pexels

Pečurke su jedan od retkih neživotinjskih izvora vitamina D. Kada se uzgajaju, izložene ultraljubičastom zračenju, bilo od sunčeve svetlosti ili UV lampe, pečurke povećavaju koncentraciju vitamina D. Možete čak i da uradite ovo kod kuće ostavljajući pečurke na pultu na direktnoj sunčevoj svetlosti 15-120 minuta i studije sugerišu da ovaj jednostavan čin može dovesti do nivoa vitamina D2 do 10 mcg na 100 g sveže težine.

Foto: Penn State

Određene vrste pečuraka se nazivaju lekovitim, jer se smatra da imaju specifična lekovita svojstva. Postoje neki dokazi da takve medicinske pečurke mogu biti korisne u lečenju i lečenju neurodegenerativnih bolesti i potencijalno za Alchajmerovu bolest.

Pokazalo se da pečurke imaju neka terapeutska svojstva koja mogu pomoći u smanjenju holesterola, posebno kod odraslih osoba sa prekomernom težinom. Oni takođe doprinose hranljivim materijama i biljnim jedinjenjima koja mogu da spreče ćelije da se zalepe za zidove krvnih sudova. Ovo zauzvrat pomaže u zaštiti srca održavanjem zdravog krvnog pritiska i cirkulacije.

Foto: Pexels

Čini se da jedinjenja u pečurkama, uključujući beta glukan, deluju kao prebiotici, podstičući rast korisnih crevnih bakterija i podstičući povoljno okruženje creva. Ovo je važno jer zdrava creva igraju važnu ulogu u održavanju naše imunološke odbrane, varenju naše hrane, kao i komunikaciji sa mozgom preko nerava i hormona.

Pečurke su bogate vitaminima B2, B9, B1,B5 i B3. Oni pomažu telu da koristi energiju iz hrane koju konzumiramo i proizvodi crvena krvna zrnca, koja prenose kiseonik po celom telu.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments