Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Da li ste razmišljali o tome kolika će vam biti penzija? Ako niste zadovoljni sumom koju možete da očekujete, možda još nije kasno da je uvećate. Ukoliko imate mogućnost da odvojite neki iznos sa strane, privatni penzioni fondovi su dobro rešenje. Kako oni funkcionišu?

Penzija zavisi isključivo od dužine radnog staža i visine uplaćenih doprinosa. Formula izračunavanja konačnog iznosa penzije, u načelu, nije jako komplikovana.

“Ona podrazumeva najpre izračunavanje godišnjeg ličnog koeficijenta. On se dobija stavljanjem u odnos ukupne godišnje zarade sa republičkom prosečnom zaradom za svaku kalendarsku godinu. Zbir svih tih koeficijenata se onda deli sa periodom za koji je obračunat i na taj način dolazimo do ličnog koeficijenta. Množenjem ličnog koeficijenta sa ukupnim ostvarenim penzijskim stažom dolazimo do ličnog boda, a množenjem ličnog i opšteg boda dolazimo do iznosa buduće penzije”, navodi Bojana Popović, finansijski direktor Fonda PIO.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

I u idealnim uslovima, kada se ispune svi uslovi za odlazak u penziju, rezultatima, naravno, neće svi biti zadovoljni. Jedno od mogućih rešenja za kvalitetniji život u poznim godinama jesu dobrovoljni, odnosno privatni penzioni fondovi. Ali i u njih mogu da izdvajaju samo oni sa višim primanjima.

“Za razliku od državnog penzijskog fonda oni funkcionišu po principu individualnih računa. To znači da svaki član penzijskog fonda ima individualni račun na kojem se vode njegove uplate. Bilo ko da uplaćuje doprinose za njega, za buduću privatnu penziju, da li je to poslodavac za svog zaposlenog, na koji način mu obezbeđuje dopunsku penziju uz državnu ili sam za sebe ili neko drugo fizičko lice. Obično su to supružnici međusobno ili roditelji za decu”, ističe Ana Stanković, marketing menadžer dobrovoljnog penzijskog fonda.

Član fonda sam odlučuje o tome koliko će uplaćivati i koliko dugo. Najmanji iznos određuje fond, a maksimum uglavnom ne postoji. U ovom fondu primanje privatne penzije moguće je nakon navršene 58. godine života, ali nije obavezno do 70. godine što je i zakonski limit.

Neki su za, a neki protiv ove vrste ulaganja. Još se pamti propast pojedinih penzionih fondova, što je poljuljalo poverenje građana, iako je država svojevremeno podsticala ovakav način zaloga za sigurniju starost.

Trenutno u sedam dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji štedi manje od 215.000 ljudi.

rts/espreso

10 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Dragan
20/01/2023 13:08

Formula za izracunavanje penzije nije komplet objasnjena. Krije se najvaznije da se koeficijent umanjuje za 1 za svaku godinu onima cija je plata ispod proseka a da se povećava za 1 onima koji imaju platu iznad proseka. Tako da oni iznad proseka imaju velike penzije a ispod proseka male penzije. Kako srece da je obracun kako je gore navedeno bez dodavanja i oduzimanja boda. Onda nebi imali ogroman jaz izmedju malih i velikih penzije vec bi penzije bile realne. Hitno menjati formulu za obracun penzija koja je unistila penzije onima ispod proseka a njih je najvise

Penzioner u najavi
21/01/2023 15:41
Reply to  Dragan

Ne brine mene sto Vi Dragana pisete gluposti, vec sto ste dobili 30 pluseva. Kao neko ko se ia hobija bavi izracunavanjem penzija kolegama i prijateljima mogu Vas jednostavnim argumentom demantovati. Ako ste ceo zivot radili za minimalac, onda je Vas koeficijent 0,5 jer je minimalacupola manji od prosecne zarade – priblizno. Po Vama bi onda Vas koeficijent iznosio K=0,5-1= -0.5 sto bi znacilo da umesto da drzava Vama placa penziju, onda biste Vi trebali da do kraja zivota drzavi placate penziju. Opet po Vama, ako biste ceo zivot radili za prosecnu zaradu, onda bi Vas koeficijent bio 1,0 i… Učitaj još »

Zarko
22/01/2023 00:46
Reply to  Dragan

Poenta je da svakoga nateraš da odradi pun radni staž i da ga demotivišeš da nastoji da ode u penziju sa minimalnim stsžom. Kada razmatraš problem moraš da ga sagledavas na primeru onoga ko je odradio pun radni staž za penziju bez malverzacija i zloupotrebe. Na taj način svakome će postati jasno da je kompletan sistem nagrađivanja nakaradan i bezobziran i da se bazira na principima bezkurpulozne tehnokrstske neoliberalne otimačine koji su tako koncipirani od strane onih kojima je povereno rukovođenje nevodeći računa o tome da na taj način većinu zaposlenih dovode na rub egzistencije. Penzija je samo posledica nepravedne… Učitaj još »

Zarko
21/01/2023 08:14

Pošto je kod nas Država najveći poslodavac visina penzije pored dužine ostvarenog radnog staža prvenstveno zavisi od Zakona o platama to jest od raspona plata i isplaćenih zarada na svim nivoima državne uprave koji treba da bude takav da tu “prosečnu platu” to jest zaradu prima najveći broj zaposlenih a ne da iskazana “prosečna plata” u suštini predstavlja aritmetičku sredinu isplaćenih plata i zarada šta je daleko od bilo kakvog proseka.

Relja
21/01/2023 08:48

Bitno je gde radite? Tamo gde vam uplaćuju prema vašem obrazovanju i činu, imate i veću penziju. To što država dozvoljava uplatu na min i keš na ruke, skupo košta, kad budete u penziji. Da je sreća i da možemo sačuvati deo novca do penzije, imali znatno više!

Dukki
21/01/2023 09:13

Ukinite penale,nije ljudski oteti tuđe pošteno odrađene godine.Kazniće bog otimača i to kako će ga kazniti.

Неша
21/01/2023 10:34

Ako ja punim 40 godina staža što je za muškarca pun staž po zakonu a sa 60 godina starosti i radim tih još 5 do 65 hoće li mi to povećati prosek. Ako to ne utiče na povećanje penzije zašto ne može poslodavac da mi isplaćuje bruto platu. Zašto da još 5 godina uplaćujem u penzioni fond ako mi to ne menja visinu penzije.

Penzioner u najavi
21/01/2023 14:58
Reply to  Неша

Utice Vam na prosek minimum +10% koliki je odnos izmedju 45 i 40 g. staza.

Marina
21/01/2023 17:17
Reply to  Неша

Pun radni staž je 45 godina ili 65 godina života. Vaše pravo je da odete u penziju sa navršenih 40 god staza, ali možete raditi do 65 godina života i naravno da ce to uvećati penziju.

Nebitan
21/01/2023 19:09

Da uplacujem privatno a onda kad dodje do penzije taj privatnik zatvori firmu il penziiner premine i cao. Drzava je naj veci neprijatelj narodu.