Foto: Thinkstock

Stručnjaci savetuju da se pažljivo bira posuđe za hranu zbog opasnih supstanci koje mogu da migriraju iz posuda i pribora za jelo. “Pepko” povlači 17.000 kalupa, jer sadrže supstance opasne po zdravlje. Testiranja se obavljaju na malim i slučajnim uzorcima, zbog čega je Ministarstvo zdravlja ovlastilo određene laboratorije za dodatna ispitivanja.

Više od 17.000 silikonskih kalupa marke “Pepko” povlači se sa tržišta, jer je tržišna inspekcija u njima pronašla dve supstance opasne po zdravlje. Stručnjaci pretpostavljaju da je profit glavni razlog što su se u njima našle opasne materije.

“Postoji mogućnost, iz razloga pojeftinjenja proizvoda, da se neki delovi recepture zamene drugim koji ispunjavaju tu kategoriju jeftinoće, a sa druge strane ne ispunjavaju zdravstvene i bezbednosne aspekte. Tako da je ta analiza hemijskog sastava uvoznih komponenti i proizvoda izuzetno važna”, ukazuje prof. Ivanka Popović s Tehnološko-metalurškog fakulteta.

Iako smo tražili objašnjenje od proizvođača, nismo ga dobili. Svaki proizvod kada uđe u našu zemlju mora da ispita granična sanitarna inspekcija. Testiranje se obavlja na malim i slučajnim uzorcima.

Potrebna dodatna ispitivanja

Zato je Ministarstvo zdravlja ovlastilo određene laboratorije za dodatna ispitivanja. U ovoj laboratoriji simuliraju se uslovi stvarne primene proizvoda i meri koncentracija štetnih elemenata, a zatim se to upoređuje sa maksimalno dozvoljenim vrednostima, koje definiše Pravilnik o predmetima opšte upotrebe.

“Ukoliko proizvod pokazuje veću vrednost da je migrirao neki element ili supstanca, takav proizvod se smatra neispravnim. To ne znači da je on toksičan po ljude. Maksimalne dozvoljene vrednosti su projektovane tako da se u nivou te vrednosti unosi ta supstanca ili element tokom celog našeg života, ali i da to ne proizvede oboljenje”, objašnjava Gordana Vraštanović Pavićević iz laboratorija za ispitivanje namirnica.

Evropska agencija za hemikalije početkom januara obnovila je spisak materijala i supstanci sa ozbiljnim rizikom po zdravlje ljudi. Na spisku od 10.000 supstanci našao se i melamin. U jednom istraživanju iz 2008. godine u Kini, ta supstanca se našla u hrani za bebe i tada je umrlo šest beba, a teško obolelo hiljade njih.

“Melanim može da migrira iz određenih posuda i pribora za jelo. Utvrđeno je da melanim može uticati štetno i na razvoj i na neurološke funkcije i na rast”, upozorava Vraštanovićeva Pavićević.

Savet stručnjaka je da se pažljivo bira posuđe – da se izbegava posuđe sa lakiranim površinama, obojene sa unutrašnje strane, ali i da se uvek pogleda uputstvo za upotrebu, jer je ono uvek tu sa razlogom.

rts

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments