Foto: balkan.tv.rs

Pešački prelaz kod raskrsnice na ulazu u prigradsko naselje Bocke već duže vreme zadaje probleme meštanima koji žive na Ledinačkom putu i svakog dana se izlažu opasnosti kada nameravaju da pređu ulicu.

Kako prometna saobraćajnica povezuje Novi Sad sa Beočinom, ovuda se svakodnevno kreće velik broj vozila svih kategorija, od automobila do teretnjaka, što utiče na njenu preglednost. Kada se tome pridodaju krivine, koje su u Sremu na svakom koraku, i loše postavljena signalizacija, sve to zajedno dodatno otežava okolnosti u kojima se nalaze pešaci.

– Retko ko hoće da stane kad želim da pređem preko pešačkog – ističe Dušan Stefanović za Dnevnik i dodaje – To se ne dešava samo meni već svima, od dece pa do najstarijih. Prelaz, jednostavno, nije na dobrom mestu jer zbog krivine vozači ne mogu videti da treba usporiti, a jednom kamionu je potrebno dosta dugo da smanji brzinu. Svi smo prinuđeni da čekamo dok se saobraćaj ne raščisti i sva vozila ne prođu. Najveće gužve su u jutarnjim časovima, kada je gotovo nemoguće preći ulicu.

Iako bahatost pojedinih vozača može da se navede kao dovoljan razlog zbog kojeg deo ovog puta nije funkcionalan, on je ipak samo prateći problem svima onima koji su uticali da do ovog stanja dođe. Osim što je pešački prelaz napravljen na opasnoj krivini, meštani kažu da njegovo postojanje nije ni propisno obeleženo. Umesto da je znak postavljen nekoliko metara ranije, on se nalazi tik uz prelaz, te tako ne može da obavesti građane da moraju usporiti svoja vozila. Dodatne muke stvara i nedostatak znaka za ograničenje brzine, zbog čega je još opasnije za pešake da učestvuju u saobraćaju i da dođu do autobuske stanice koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Rizični pešački prelaz doskora nije ni mogao da se vidi jer se zbog konstantnog prometa boje na asfaltu brzo obrišu, pa je tako neophodno da se ovaj deo puta češće održava.

Meštani naselja Bocke žele blagovremeno da obaveste sve one koji ovaj problem mogu da reše kako se na ovoj deonici ne bi događale tragedije. Oni predlažu da se pešački prelaz premesti na mesto gde nema zakrivljenja na putu i gde je bolja preglednost i za vozače i za pešake. Prema njihovom mišljenju, postavljanje semafora i kontrola policije predstavljaju delotvornija rešenja, koja bi znatno poboljšala sigurnost učesnicima u saobraćaju na Ledinačkom putu.

dnevnik.rs/blic.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Milan
11/08/2022 12:28

Mogli ste malo pisati o skretanju u Ledinci gde se desava svako malo neka nezgoda, apelovati na semaforu itd…

Last edited 1 mesec ranije by Milan
Predrag Vidic
11/08/2022 16:00

Nije tacno da je pesacki postavljen na losem mestu… Katastrofa bi bila da se pomeri i jedan metar levo ili desno. Onda nebi pesaci videli automobile u dolasku…ko je ovu glupost naposao da mi je znati…idi pa probaj preci na nekom drugom mestu taj put umesto na pesackom pa ces videti kakvom se riziku izlazes…jer samo na tom mestu se vide automobili koji dolaze iz oba smera.