Foto: Pexels

U najužem izboru za Međunarodnu nagradu za književnost Aleksandar Tišma” izabrano je pet poznatih evropskih pisaca.

Svi pisci su veoma poznati našoj i evropskoj čitalačkoj publici i njihova književna dela su višestruko nagrađivana, a međunarodni žiri je u sastavu Peter Handke, Ilma Rakuza, Laslo Marton, Vladislava Gordić Petković i Matijas Enar.

Foto : Promo / Tisma Foundation

Prema pravilniku Fondacije, druga Međunarodna nagrada „Aleksandar Tišma” dodeljuje se za književno-umetničko delo koje je pored maternjeg jezika pisca, objavljeno na engleskom, francuskom ili nemačkom jeziku u toku 2020. i 2021. godine, ili se dodeljuje piscu za celokupni književni opus.

Žiri se odlučio za pisce Davida Albaharija i delo “Heute ist Mittwoch” , Slobodana Šnajdera,  za delo “La réparation du monde” , Miljenka Jergovića, za delo “Der rote Jaguar”, kao i Sesiliju Vajsbort, za celokupni književni opus i  Serhij Žadan, za celokupni književni opus.

Ime laureata Međunarodne nagrade za književnost „Aleksandar Tišma” biće poznato do kraja maja ove godine. Nagradu će dobitniku uručiti predsednica žirija Ilma Rakuza 24. juna na svečanosti u Matici srpskoj u Novom Sadu.

Međunarodnu nagradu za književnost „Aleksandar Tišma” dodeljuje svake druge godine Fondacija „Aleksandar Tišma”. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa (10.000 evra) i diplome koju potpisuje predsednik Upravnog odbora Fondacije i predsednik Žirija.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments