Foto: kucastil.rs

Postoje jednostavne sobne biljke koje ne zahtevaju mnogo održavanja. Jedino na šta treba da obratite pažnju je da im obezbedite dovoljnu količinu svetlosti i zalivate ih po potrebi

U nastavku vam donosimo listu od 5 nezahtevnih i zahvalnih sobnih biljaka.

Zamija je zimzelena, sukulentna biljka, poreklom iz istočne Afrike i predstavlja savršenu kombinaciju lepote i elegancije. Zbog karakterističnog načina života u prirodnom okruženju, koji se odlikuje potrebom za malom vlažnošću vazduha i malom količinom vode. Zamiji, potrebna je sunčeva svetlost, ali ne previše vremena na direktnoj sunčevoj svetlosti.  Jedinstveni korenov sistem omogućava ovoj biljci dug period bez vode, duži nego što je uobičajeno za većinu sukulenata. Botaničari i travari tvrde da se čak možete izvući i zalivanjem Zamije svake 3-4 nedelje leti ili 4-6 nedelja tokom zime.

Foto: gardenfrontier.com

Kaktusi spadaju u najlepše dekorativne biljke i nijedna druga biljka ne pruža toliko mogućnosti za dekoraciju, ukrašavanje i aranžiranje. Ovi bodljikavi sukulenti obično potiču iz suvih, vrućih predela, što ih čini odličnim biljkama za duže periode između zalivanja. Uz dovoljno sunca i povremeno zalivanje, ove biljke bi godinama trebalo da ukrašavaju vaš dom.

Foto: kucastil.rs

Zlatni puzavac, ove viseće lepotice su veoma zahvalne biljke koje nisu previše izbirljive u pogledu količine svetlosti i vode. U slučaju da im okruženje ne odgovara, signaliziraće vam žutu boju njihovih listova – tada samo pokušajte da ih premestite na svetlije mesto ili smanjite količinu zalivanja. Ubrzo nakon toga, trebalo bi da se oporave i vrate svom poznatom zelenom sjaju.

Foto: Getty Images

Filadendron jedna od najčešćih biljaka koje ćete naći u domovima ljudi je filodendron. Ovaj kućni cvet dolaze u stotinama varijanti koje se mogu pohvaliti jedinstvenim oblicima, veličinama, bojama i navikama rasta. Većina ima listove u obliku srca koji mogu brzo da rastu uz odgovarajuću negu i pažnju. Postavite ih u krugu od 3 metra od istočnog, zapadnog ili zasjenjenog prozora koji gleda na jug i zalijte ih po potrebi (kada osjetite da je zemlja suva).

Foto: sensa.story.hr/ SHUTTERSTOCK

Biljka aloja vera je jednostavna biljka od koje, uz malo pažnje i pažnje, možete imati velike koristi. Stavite ga na svetlo, sunčano mesto, zalivajte svake dve do tri nedelje i bićete nagrađeni arsenalom biljnih moći da umirite opekotine od sunca, izbledite tamne fleke i hidratizujete kožu.

Foto: Pexels

nsuzivo.rs/sensa.story.hr

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments