Petak presudan za cene naftnih derivata, Mićović: Vozači za gorivo ne treba da brinu

Maloprodajne cene naftnih derivata usklađivaće se svakog petka. Generalni sekretar “Udruženja naftnih kompanija Srbije” Tomislav Mićović rekao je za RTS da je uredbom predviđeno da istog trenutka kada na sajtu Ministarstva trovine budu objavljene cene, tada će i potrošači i naftni sektor biti upoznati sa novim cenama i primena kreće odmah.

Kako bi spečila poremećaje na trištu Vlada Srbije privremeno je zabranila izvoz osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda.

Za 20 odsto, privremeno su smanjene i akcize na naftne derivate, ukinute cariske dažbine na naftu i na mesec dana su ograničene i maksimalne cene evrodizela i benzina. Za poljoprivrednike cena dizela ostaje 179 dinara, važi samo na NIS-ovim pumpma.

Tomislav Mićović, generalni sekretar “Udruženja naftnih kompanija Srbije” rekao je za RTS da su cene na pumpama i prethodnih 30 dana bile ograničene ali na fiksnom nivou, sada će svakog petka uz uvažavnje svih promena koje se dešavaju na globalnom tržištu biti korigovane i na dole i na gore – svakih sedam dana.

-Ovo je za nama jedan vrlo neprijatan period za naftni sektor, sve vreme oko nas cene sirove nafte, rafineriskih proizvoda su divljale a kod nas su cene bile fiksne i jedva smo dočekali period gde će relano biti uvaženo ono što se dešava – istakao je Mićović.

Prema njegovim rečima, da nije država ovako odreagovala povećanje cene bi bilo daleko veće.

– Uredba o maksimalno dozovoljenoj ceni derivata nafte je obajvljena, ali nedostaje pravilnik Ministarstva energetike, koje će u zavisnosti od današnjih kotacija na berzama odrediti koliko je ona i proslediti tu veleprodajnu cenu Ministarstvu trgovine i ono će objaviti koje će cene narednih sedam dana maksimalno biti dozvoljene na benzinskim stanicama – kaže on.

Kako je uredbom predviđeno, istog trenutka kada na sajtu Ministarstva trovine budu objavljene cene, tada će i potrošači i naftni sektor biti upoznati sa novim cenama.

– Zamolio bih za malo strpljenja, naftne komapnije moraju da u svom sistemu promene te cene, to će trajati 15 minuta, odmah će biti primena – kaže Mićović.

Niko ne može ići iznad tih maksimalno dozvoljenih cena, kaže Mićović. Aditivirana goriva nisu obuhvaćena uredbom, nisu cene limitirane.

Država je smanjila akciza za 20 odsto na derivate, cene idu gore

Mićović objašnjava da kasnimo u korekciji, cene goriva su daleko skuplje, kada je Vlada Srbije donela uredbu o ograničenju cena, cena nafte je bila 91 dolar po barelu, to je bila alarmantno visoka cena, zato je uneto ograničenje, zatim je usledio nagli rast cene nafte a kod nas je cena goriva u tom periodu bila fiksna.

Da smo radili korekcije u skladu sa svetskim tržištem, sada se ne bi toliko nakupilo – veleprodajne cene su se slobodno formirale, ukazuje Mićović.

-U jednom trenutku veleprodajne cene su pretekle ograničene i tada je bila alarmantna situacija, jedna ozbiljna količina obrtnog kapitala je nestala. Niko na benziskim stanicama nije ostao bez goriva, bez obzira na otežavajuće okolnosti. Sigurnost snabdevanja je bila obezbeđena. Goriva ima savim dovoljno, treba imati gorivo u rezervoaru i to je to, biće ga na pumpama – zaključio je Mićović.

rts.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti